fbpx

Akcija “Hljeb od tekstila” već dvije godine sprovodi se u Sarajevu i Banjaluci. U Sarajevu je organizuju udruženja „Adra“ i „Ruke“, dok akciju u Banjaluci organizuje „Mozaik prijateljstva“.

Članovi „Adre“ pojasnili su nam kako tekstil postaje hljeb.

„Volonteri sakupljaju odjeću u naseljima koja su unaprijed obaviještena. Sakupljeni tekstil sortiraju socijalno ugrožene osobe iz javnih kuhinja, te se od njega  prave pamučne krpe, kao i drugi reciklirani proizvodi čijom se prodajom obezbjeđuju namirnice javne kuhinje“, kažu nam oni.

Podrži eTrafiku

Zbog velike količine odjeće koja se ne može ponovno upotrijebiti ili reciklirati, ova udruženja došla su na ideju o nastavku akcije “Hljeb od tekstila“, koja za cilj ima pomoći prvenstveno ženama sa invaliditetom, kao i drugim nezaposlenim i ugroženim osobama.

Tokom prethodnih mjeseci započele su radionice na kojima polaznici uče vještine šivanja, da bi kasnije radili na redizajnu stare odjeće, od koje bi se pravile torbe, papuče, kecelje, cekeri i drugo. Jedan ciklus radionica traje tri mjeseca.

„Sve ugrožene žene koje žele da nauče osnove šivanja su dobrodošle, polaznice koje su već napredovale će im rado prenijeti svoja znanja. Obuka se održava u prostorijama second hand šopa ‘Šareni ormar’ u Banjaluci i vode je tri profesionalne trenerice iz Banjaluke. Trenutno imamo pet polaznica kursa“, ističu iz “Adre“.

Svoje dosadašnje iskustvo u obuci podijelila je sa nama polaznica Marijana Milekić.

„Ova obuka je odlična. Hvala ljudima koji su nam dali mogućnost besplatne obuke.  Sve što smo do sada šile bilo je zanimljivo i nisam imala poteškoća pri radu. Nadam se da ćemo nastaviti sa radom u šivaonici i poslije obuke. A ako i ne nastavimo sa radom ovdje, barem ćemo imati mogućnost da lakše dođemo do posla ili da samostalno radimo“, govori Milekićeva za eTrafiku, te dodaje da je zadovoljna trenericama i načinom na koji rade sa njima.

Jedna od trenerica, inženjerka tekstila Vesna Burazor-Vrban uvidjela je značaj ove radionice, te smatra da će vještine i znanja koja nauče sigurno biti od koristi polaznicima.

“Odlučila sam da budem trenerica na obuci jer mi se svidjelo što je obuka prvenstveno namijenjena licima sa invaliditetom. Dobro znamo koliko je takvim osobama teško da dođu do zaposlenja i da ostvare bilo kakva primanja. Upravo zato mislim da bi im ova obuka mogla biti veoma korisna kako bi lakše došli do posla i na taj način mogli početi samostalno da zarađuju”, ističe ona.

Obuka obuhvata redizajn odjeće od polovne i neupotrebljive odjeće. Jedna radionica traje 3-4 sata, a obuhvata osnove šivanja i krojenja, izradu dekoracija, torbi, cekera, skraćivanje hlača.

Pozitivno iskustvo ima i Ružica Todorović, još jedna polaznica obuke.

„S obzirom na to da ranije nisam imala nikakva iskustva vezano za ovu oblast, tokom obuke sam naučila puno toga. U proteklom periodu naučila sam šiti torbe, cekere, kecelje, jastučnice i razne dekoracije. Najzanimljivije mi je bilo šiti torbe i cekere, a najkomplikovanije mi je bilo raditi našivanje dekoracija sa zaobljenim rubovima. Do kraja obuke očekujem da ću pored savladanih vještina naučiti i dosta novih, te da ću moći samostalno da krojim i šijem“, govori nam ona, dodajući da joj dolazak na obuku predstavlja zadovoljstvo i zbog dobre ekipe.

Prema riječima trenerice Burazor-Vrban nije bilo nikakvih prepreka u održavanju radionica.

„Veoma sam zadovoljna radom djevojaka. Brzo uče i trude se tako da vjerujem da će u narednom periodu ostvariti mnogo dobre rezultate”, ističe Vrban.

SLOBODNA NOVA MJESTA ZA OBUKU ŽENA SA INVALIDITETOM

Humanitarna organizacija “Adra“  otvara nova mjesta  za obuku žena sa invaliditetom. Obuka je besplatna, a do 10.  marta se svi zainteresovani mogu prijaviti putem mejla adrabih@gmail.com  ili telefona 063/751-107.

“Zahvaljujući TC ‘Bingo’ uspjeli smo pokrenuti ovu obuku s ciljem da licima sa  invaliditetom pružimo mogućnost da napreduju  i steknu nova znanja i vještine kako bi u budućnosti mogli samostalno da rade. Nastojaćemo da kroz  projekat omogućimo zaposlenje licima koja budu pokazala najboje rezultate i koja pokažu interesovanje za dalji rad, a koja će u budućnosti raditi na redizajnu stare odjeće”, poručuju iz “Adre”.

Organizovanjem ove obuke, naše sagovornice i još nekoliko žena dobile su priliku da nauče nove vještine i da kasnije svojim radom pokušaju obezbijediti sredstva za egzistenciju. Nažalost i ovakve prilike postale su luksuz.

 

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar