fbpx

Edukacija žena i stvaranje kritičkog mišljenja o njihovom položaju u javnoj sferi tema je Akademije za političko osnaživanje žena, koja je održana u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjaluci tokom 2016. godine. Rezultat Akademija je nedavno objavljeni priručnik, su kome polaznice Akademije govore o problemima sa kojima se žene susreću. 

Ukupno 17 eseja bavi se Učešćem žena u politici, Ulogom integriteta i transparentnosti u politici, Liderstvom i politikom.

Ne postojio mjerilo kojim bi se značaj ovog projekta mogao izmjeriti, ali da je on sigurno veliki svjedoči i jedna od koordinatorica akademije Edita Miftari.

Podrži eTrafiku

„Ono što je najznačanije u ove četiri akademije jeste diskusija, koju smo imali i koja je bila veoma produktivna. Ja sam prisustvovala brojnim ovakvim projektima, što kao učesnica, što kao koordinatorica i mislim da je ovo prvi put da sam kao vođa projekta više ja slušala učesnice, nego one mene“, kaže ona.

IMG_5023

Koordinatori i koordinatorice projekta tvrde da su iskustva iz sva četiri grada mnogo različita, na šta oni gledaju kao na bogatstvo raznolikosti.

„Nivo svijesti o značaju učestvovanja u političkom životu, političkim i društvenim procesima bilo kao posmatrač, analitičar ili učesnik je veoma različit. Mnogo snažnih žena koje promišljaju, koje su pune ideja i veoma kretivne, ovjekovječile su tu kreativnost u ovom priručniku, što predstavlja veliko zadovoljstvo“, izjavila je koordinatorica Tanja Topić.

Zadovoljstvo zbog učestovanja u programu iznijela je i profesorica engleskog jezika i književnosti Željka Vračević.

„Ovo je bila prva akademija uže vezana za politiku koju sam pohađala. Iskustva su više nego pozitivna, predavačice su odradile sjajan posao. Osim što su pokazale da su izuzetno stručne u oblasti o kojima je bilo govora, bile su maksimalno susretljive kao i sami organizatori. Ključna stvar je da su nas podstakle na kritičko razmišljanje o problemu polažaja žena, koji stvarno i postoji“, izjavila je ona.

Projekat je sprovodio Transparency International BiH, koji je tako proširio svoj krug dijelatnosti i sa borbe protiv korupcije prešao i na druge društvene probleme. Pokrovitelj Akademija je Kanadski fond za lokalne inicijative.

eTrafika.net – Goran Cvjetković

 

Napiši komentar