fbpx

Davne 1992. godine, u ratom zahvaćenoj Banjaluci grupa psihologa, sociologa, pedagoga i nastavnika okupljena oko profesora Jovana Savića je osnovala je organizaciju ’Zdravo da ste’. Podstaknuta od strane beogradskog udruženja istog imena, organizacija je skromnim ali sigurnim koracima počela ostavljati trag u društvu  i 1996.  godine je formalno  registrovana kao jedna od prvih nevladinih organizacija u Republici Srpskoj.

Danas, 20 godina kasnije, Udruženje iza sebe ima veliki broj akcija, edukacija i radionica na kojima su aktivno radili na poboljšanju položaja djece i mladih u našem društvu.

„Nakon ovih 20 godina rada udruženja moram da kažem da sam, osim na ljude koje sam upoznala, najponosnija na neke projekte koji su nastavili svoj život i nakon što je ulaganje u njih završeno.  Iz naših projekata su nastavili da rade Omladinski centar  u Čelincu, Centar za mlade u Srpcu, Organizacija ’Kvart’ i Omladinska organizacija ’Svetionik’ u Prijedoru, a nadam se da će i Centar za mlade u Kostajnici nastaviti svoj rad. Realizujući svoje projekte mi smo ih otvorili, a oni su svojim radom dobili podršku lokalnih zajednica i nastavili da žive“, izjavila je direktorica organizacije ’Zdravo da ste’ Nada Uletilović za eTrafiku, te dodala  da je tajna njihovog uspješnog  djelovanja u tome što osluškuju želje i potrebe mladih i njima se vode pri kreiranju svojih programa.

Podrži eTrafiku

Godine rada dovele su do formiranja grupe ’In spe’, koja obuhvata četiri elementa – grupni rad, individualni rad, društveno-socijalno učešće i podsticanje kreativnog izražavanja. Kvalitet ovog projekta je prepoznala i organizacija ’Save the children International’ koja ga je navela kao jedan od 11 primjera dobre prakse u radu sa djecom i mladima.

Projektima organizacije razvijaju se vještine komunikacije, rada u grupi i kreativnosti, a organizovanjem raznih radionica i edukacija  nastoji se podstaći omladina da svoje slobodno vrijeme troši na koristan i zdrav način. Još od 1996. godine, to mogu raditi u otvorenom omladinskom klubu koji se nalazi u plavoj baraci pored Vrbasa.

„Nije nemoguće pokrenuti omladinu, a to naši projekti i dokazuju. Imamo razne grupe volontera koji se razvijaju uz njih. Mladi se moraju osjećati ugodno i moraju osjetiti da se i njih nešto pita, a kada sami vide rezultate svojih aktivnosti njihov dalji aktivizam nije problem“, priča Uletilović.

zdravo-da-ste-20-godina-2
Foto: Nataša Tomić

Takođe, kako bi se mladi još više otvorili prema zajednici  i pokazali šta znaju, ’Zdravo da ste’ svake godine organizuje ’Kreativni avgust’, koji na jednom mjestu okuplja kreativce i sve one koji su zainteresovani da se druže, zabave i nauče nešto novo.

Rad sa djecom je najzahtjevniji jer se o pravima najmlađih govori tek nekoliko decenija. U ovoj organizaciji se on  odvija se u  četiri  kategorije – izvještavanje o pravima djeteta, unaprijeđenje obrazovanja, spriječavanje nasilja nad djecom i unaprijeđenje dječijeg učešća.  Prema direktoričinim riječima, na ovom polju predstoji još rada jer mnoga djeca još uvijek ne znaju svoja prava. Potrebno je odvojiti vrijeme i uložiti strpljenje da bi  najmlađi shvatili da su i oni ravnopravni članovi naše zajednice.

„Potrebna je permanentna edukacija i najbolje bi bilo da studenti već u toku školovanja pohađaju kurs ili neki program kojim bi se upoznali sa ovom temom. Takođe, djecu bi trebalo kroz odjeljensku nastavu učiti o značaju njihovih prava. Na ovu temu je predviđen određeni broj časova, ali se to radi na djeci nerazumljiv način“, tvrdi ona.

zdravo-da-ste-20-godina-3
Foto: Nataša Tomić

Uprkos svom radu i rezultatima koji su vidljivi, tvrde da im nikada nije bilo teže. Prostor pored Vrbasa je nedovoljan i prisiljeni su da svoje aktivnosti odvijaju na više lokacija u gradu. Konstantno su u potrazi za većim i boljim prostorom, ali u gradu ne postoji ništa što bi zadovoljilo njihove potrebe. Nedostatak finansijskih sredstava je druga stvar koja otežava rad jer je ulaganje države u nevladin sektor nedovoljno i nesistematski.  Finansijska podrška, kada je i ima, nije nešto na šta se u svakom trenu može računati.

„Smatramo da bi u bliskoj budućnosti trebali formirati fondove za sufinansiranje projekata jer su BiH sada najdostupnija sredstva iz EU. Ipak, svi ti fondovi zahtijevaju sufinansiranje, a ne možete od nevladinih organizacija očekivati da imaju novac, da finansiraju projekte i da ih onda naplaćuju iz tih predpristupnih fondova.“

Ipak zahvaljuju svim svojim partnerima  na pomoći i Gradu Banjaluka, koji im pomažu koliko mogu i koji su im ustupili neke od svojih prostora na korišćenje.

zdravo-da-ste-20-godina-4
Foto: Nataša Tomić

Posljednjih nekoliko godina, organizacija djeluje i kroz mrežu međunarodnih omladinskih organizacija ORA, koja je osnovana u Banjaluci i koja  kroz zajedničke projekte omogućava  povezivanje i jačanje veza sa drugim organizacijama ovog tipa. U Bosni i Hercegovini su sa svojim partnerima osnovali neformalnu mrežu ’Snažniji glas za djecu’,  a  radi se o 14 organizacija sa teritorije BiH koje rade sa djecom i mladima.

„Potrudićemo se da  se naš rad u budućnosti oslanja na ono što smo radili u prošlosti.  Iako je budućnost nepredvidiva, nastavićemo da je stvaramo zajedno  i samo od nas zavisi kakva će ona biti. Mi smo mala grupa ljudi koja je napravila ono što je mogla a pritom je bila ozbiljna u tome i mislila da spašava svijet.  I svaki mali korak koji napravimo ga zaista i spašava, što je njih više veća je i promjena koju ćemo stvoriti“, izjavila je Aleksandra Štrbac iz ’Zdravo da ste’.

Povodom 20 godina rada, u Domu omladine u Banjaluci postavljena je izložba koja će se kroz nekoliko dana preseliti u njihov Omladinski centar.

eTrafika.net – Nataša Tomić, Naslovna: Nataša Tomić

Napiši komentar