fbpx

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” za ovu godinu pripala je Snježani Mulić Softić, novinaru kuće “Al Džazira Balkans”, druga nagrada Vanji Stokić sa portala “Etrafika”, a treća novinaru televizije N1 Anđelki Marković.

Ova novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u društvu u BiH i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u okviru projekta “PRO-Budućnost” Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira koja okuplja više od 100 nevladinih udruženja.

Foto baza

Softićeva je istakla da je ponosna što je dobitnik nagrade koja nosi ime Srđana Aleksića i što nagrada promoviše dobre stvari i dobro novinarstvo.

Ona je dodala da društvo u BiH nažalost ni nakon 20 godina nije shvatilo žrtvu Srđana Aleksića.

Drugonagrađena Vanja Stokić rekla je da joj je čast što je dobitnica nagrade, dodavši da je sav svoj rad posvetila izvještavanju o marginalizovanim grupama i ljudskim pravima.

Novinar Anđelka Marković, dobitnik treće nagrade, kaže da je ovo priznanje još više obavezuje u budućem radu. “Moj rad koji je nagrađen govori o suživotu i djeci koja ne žele da budu podijeljena u različite škole na osnovu nacionalnosti. Osim političara koji dižu tenzije, u ovoj zemlji ima mnogo normalnih ljudi i priča o suživotu”, rekla je Markovićeva.

Na dodjeli nagrada u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je poručio da se za mir i suživot stalno treba boriti i izgrađivati ga.

Savjetnik u instituciji Ombudsmana BiH Amra Kazić ukazala je na vrijednost nagrade koja se dodjeljuje novinarima koji su se posvetili rasvjetljavanju realnih egzistencijalnih problema malih, pripadnika marginalizovanih grupa građana koji se najčešće stavljaju pod tepih.

Direktor projekta “PRO-budućnost” Majda Behram Stojanov rekla je da je Srđan Aleksić zadužio sve kada je svoj život dao za prijatelja Alena. Ona je navela da “PRO budućnost” dokazuje da je razumijevanje i dijalog moguće graditi, te da je zadaća svih da dokazuju da je dobro biti dobar.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dio Mreže za izgradnju mira BiH.

 

 

SRNA

Napiši komentar