fbpx

Profesorka srpskog jezika Slađana Plavšić iz Banjaluke tvrdi da je, po više osnova, oštećena na konkursu za radno mjesto, koje je izgubila za svega 0,14 bodova, piše EuroBlic.

Da je konkursna procedura sprovedena kako treba, ona bi, tvrdi, dobila posao. Ovako je konkurs, „nakon mnogo podvala“, završen nevjerovatnim rezultatom: prva je bila Milica Ševa, sa 18,30 bodova, dok je drugoplasirana Plavšićeva imala 18,16 bodova.

– Komisija koju su činili Fuad Šodić, Svetozar Bojanić i Olivera Vujančević direktno su me oštetili: prvo su mijenjali pitanja dok je test trajao, zatim mi nisu priznali tačne odgovore. Za jedan bod zakinuta sam i na intervjuu, za koji se zna da je sredstvo manipulacije – navodi Plavšićeva, koja je među prijavljenim kandidatima imala najbolji prosjek ocjena na studijama – 9,71.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Slađana tvrdi da joj komisija nije računala ni bodove koji joj pripadaju po osnovu radnog staža.

– Na moje pitanje predsjedniku komisije, Fuadu Šodiću, zašto mi nisu računati bodovi po osnovu radnog staža, on mi je rekao „da je to malo bodova, svega 0,37“ i da je kasno da to sve sada prepravljaju.

Treba li da ponovim da je kandidatkinja koja je prošla na konkursu od mene bila bolja za 0,14 bodova – kaže ogorčena Slađana za EuroBlic.

Dodaje da kandidatkinju koja je dobila posao poznaje, te da joj je, svojevremeno, davala instrukcije iz srpskog jezika – načinu rada u struci i pravopisu.

Na katastrofalne propuste ukazala je i direktoru škole, Vojislavu Popoviću, koji je, kako tvrdi, pokušao zastrašiti.

Prvo nije želio da me sasluša, pitao me ko sam ja da se žalim i šta hoću. Zajedno sa njim i ostali članovi komisije su me počeli napadati, prijeteći mi inspekcijom, koliko god to ironično bilo. Na moje argumente kasnije su samo zaćutali – priča Plavšićeva, koja je sada apsolvent na Odsjeku za ruski jezik i književnost, jer želi da stekne još jednu diplomu.

I ovde je jedan od najboljih studenata.

Juče je žalbu predala Školskom odboru, a slučaj je prijavila i prosvjetnoj inspekciji.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, kaže da će inspekcija utvrditi da li je Plavšićeva oštećena ili ne.

elektrotehnicka skola

– Utvrdiće da li ima greške ili nema, a ja tvrdim da nema. Rado ću vam dati na uvid njihov zapisnik. Molio bih vas da ne iznosite ničije proizvoljne optužbe – kratko je prokomentarisao.

Šta o ovom slučaju ima da kaže Milica Ševa, nismo saznali, jer nije imala vremena da razgovara sa nama.

Pravilnik za namještaljke

Slađana Plavšić ističe da će zajedno sa kolegama iz Unije studenata RS i kolegama – nezaposlenim profesorima srpskog jezika i književnosti – tražiti izmjenu Pravilnika o zapošljavnju u školama, s ciljem da smanje mogućnosti manipulacija.

– Nadamo se podršci resornog ministarstva, jer sadašnji pravilnik dozvoljava brojne manipulacije. Bodovi sa intervjua su najčešće presudni, a i u drugim stavkama ima namještanja – kaže Plavšićeva.

 

 

blic.rs

Napiši komentar