fbpx

Banjalučanin Nikola Galić, po struci profesor engleskog jezika i književnosti nakon godine i po iskustva sa pravljenjem kućnog piva, uskoro pokreće jednu malu zanatsku pivaru.

Pivara „Gorštak“ biće otvorena u selu Jakupovci u blizini Banjaluke, ali da bi to uspio odlučio se, za naše podneblje, neobičan način prikupljanja jednog dijela finansijskih sredstva. Galić planira da barem dio neophodnih novčanih sredstava obezbijedi putem kampanje javnog finansiranja preko web platforme Indiegogo.

 Galić je odlučio da proizvodnju piva iz hobija pretvori u vlastiti biznis i pokrene malu zanatsku pivaru.  Na taj način bi ostvario svoju želju da dobro pivo podijeli sa svima i doprinese popularizaciji zanatskog piva.

Podrži eTrafiku

Svi koji žele da uplate svoju donaciju to mogu izvršiti putem PayPal sistema ili uplatom kreditnom karticom putem stranice.

U zavisnosti od visine donacije uplatioci mogu da izaberu koji će poklon kasnije dobiti kao znak zahvalnosti.

Za više detalja posjetite ovaj link.

Galić je dio male, ali rastuće zajednice kućnih pivara (eng. homebrewer) sa područja Banjaluke i ovim hobijem se bavi oko godinu i po dana.

„U proizvodnji piva koristim samo prirodne sastojke – slad, hmelj, kvasac, vodu, med i ljekovito bilje, bez upotrebe ikakvih vještačkih dodataka. Osnovna razlika između zanatskog (eng. craft) piva i piva industrijskih pivara leži u bogatstvu ukusa i aroma, a prije svega u kvalitetu zanatskog piva“, kaže Galić inače gitarista benda Neuro, jednog od pobjednika regionalnog takmičenja demo bendova Demofest.

Razvoj zanatskog pivarstva počeo je u SAD početkom 80-ih godina i do sada ovaj trend se širi u čitavom svijetu, uključujući regiju bivše Jugoslavije, gdje je u posljednjih nekoliko godina osnovano nekoliko desetina malih zanatskih pivara.

Ove pivare karakteriše uglavnom ručna ili djelimično automatizovana proizvodnja manjih količina visoko kvalitetnog piva, bez štednje na sirovinama.

Više informacija možete dobiti i na broj telefona +387 65 939 891.

Povezane vijesti: Banjalučanin proizvodi pivo: Najteže je čekanje

Unoradiobl.com

Napiši komentar