fbpx

Usaglašavanje studijskih programa, bolji kvalitet nastave i prohodnost diploma ključne su stvari u razvoju visokog obrazovanja u RS, rečeno je na 18. sjednici Rektorske konferencije održanoj danas u Banjaluci.

Predsjedavajući rektorske konferencije, Žarko Pavić, smatra da je važno da naši studenti dobiju neku vrstu međunarodnog kredibiliteta. To se, kaže Pavić, ne može dobiti povezivanjem sa lošim fakultetima u inostranstvu, nego sa srednjim ili vrhunskim univerzitetima svijeta.

„Važno je uskladiti Pravilnik o zvanjima na nivou države koji bi bio usaglašen sa zemljama u EU i razvijenim zemljama. I državni i privatni fakulteti moraju imati kvalitet kao glavni imperativ.  Ukoliko se dodjeli zvanja i diploma pristupa površno, pristalica sam da se o tome povede istraga na najvišem novou države i da se kroz ozbiljne analize ukidaju takvi studijski programi pa čak i čitavi fakulteti“, rekao je Pavić.

Podrži eTrafiku

On je dodao da je na današnjoj sjednici bilo riječi i o utvrđivanju kriterijuma za provođenje doktorskih studija u Srpskoj.

„Do 2016. godine traje mogućnost odbrane doktorskih disertacija po starom načinu školovanja. Doktorski studiji po novom programu zamjenjuju nekadašnji magisterijum i doktorat, a master studije su u rangu nekadašnjeg osnovnog studija“, pojasnio je Pavić.

Zamjenik predsjedavajućeg Rektorske konferencije, Radoslav Grujić, kaže da je Pravilnik o zvanjima pripremilo Ministarstvo prosvjete i kulture  u saradnji sa Savjetom za razvoj visokog obrazovanja,  a da se, nakon još jednog razmatranja Savjeta, čeka njegovo usvajanje.

„Pravilnik tretira i pitanje zvanja diplomirani koje ste stiče na osnovu tri, odnosno četiri godine studija. Ovaj dokument sadrži listu zvanja i može se mijenjati svakih šest mjeseci što znači da sva nova zvanja koja se stiču na novim licenciranim studijskim programima mogu biti unesena na listu“, rekao je Grujić.

Predstavnik Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustavnova RS, Tatjana Radaković, kaže da već postoje procedura i model priznavanja našeg visokog obrazovanja u evropskom prostoru, ali da još uvijek ne postoje standardi za njihovu primjenu.

„Za proces akreditacije bitno je i usvajanje Pravilnika o zvanjima, a proces prikupljanja prijava  mogao bi početi već početkom naredne godine“, kazala je Radaković.

Sjedici su prisustvovali rektori javnih i privatnih univerziteta u Srpskoj, predstavnici resornog ministarstva i Agencije za akreditovanje visokoškolskih ustanova RS.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar