fbpx

Glavna poruka sa centralne manifestacije obilježavanja „Nedjelje djeteta“, koja se ove godine održava pod sloganom „Imam pravo da kažem i budem saslušan“, jeste da treba dobro da naučimo da slušamo jedni druge.

Pomoćnica ministra zdravlja u Vladi RS i predsjednik Savjeta za djecu RS, Amela Lolić, kaže da se kod nas dječija prava sve više poštuju jer se sve više o njima javno govori.

„Ipak postoji jedan problem kada govorimo o pravu djeteta da bude saslušano, a on se odnosi na problem koji imamo u komunikaciji uopšte i među odraslim ljudima, a to je da nismo spremni da slušamo druge. Kad bolje slušamo bolje i komuniciramo, a djeca veoma dobro tumače čak i našu neverbalnu komunikaciju i veoma su osjetljivi na to“, kazala je Lolićeva.

Podrži eTrafiku

Ombudsman za djecu RS, Nada Grahovac, kaže da sa djecom treba razgovarati svaki dan i čuti ih svaki dan, čak i onda kad ne govore treba pratiti njihovo ponašanje.

„Djeca treba da izražavaju svoje mišljenje i učestvuju u svakom postupku koji se njih tiče što je jedan od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta. Autoritet odrasle osobe veoma je važan u odrastanju djeteta, ali onaj koji podstiče radoznalost i interesovanja i priprema ga za samostalan život u svijetu odraslih“ rekla je Grahovčeva.

Na današnjoj centralnoj manifestaciji nagrađeno je i 15 literarnih radova o temi „Imam pravo da kažem i budem saslušan“, za šta je Ministarstvo porodice, omladine i sporta izdvojilo ukupno 3 000 maraka.

Prvonagrađeni je rad Anastasije Kainović, učenice devetog razreda osnovne OŠ „Vaso Pelagić“ u Pelagićevu, koja je pisala o temi zlostavljanja djece.

„Pisala sam o zlostavljanju djece jer je to danas aktuelan problem i jako mi je žao svaki put kad čujem za neki slučaj da su djeca bila žrtve. Mislim da su dječija prava kod nas ugrožena, a trebalo bi a budu poštovana, isto kao što i djeca treba da imaju određene obaveze kojih se pridržavaju“, poručila je Kainović.

Manifestaciji su prisustvovala djeca iz škola i vrtića, a program su pripremila djeca iz vrtića „Larisa Šugić“ iz Kotor Varoša.

 

eTrafika.net – S. Terzić

[post_ender]

Napiši komentar