fbpx

Više od 300 stranih studenata u BiH koji nemaju regulisane dozvole za boravak, ukoliko ne riješe svoj status do septembra, biće deportovani i automatski će im biti zabranjen ulazak u BiH, kao i studiranje na nekim od domaćih univerziteta.

U posljednjih nekoliko dana većina njih je dobila prekršajne naloge i kazne od 300 KM, te su im oduzeti lični dokumenti. A oni koji su platili kaznu dobili su rok za iseljenje iz zemlje.

Jedna od njih je Itana Saranović, studentkinja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a koja je državljanka Crne Gore. Ona kaže da su je prvo zvali iz Službe za odnose sa strancima na razgovor gdje su joj oduzeli i dokumente.

Podrži eTrafiku

“Sve se to nekako brzo dogodilo. Nama na fakultetu niko nikad nije rekao da to moramo da regulišemo, čak su mi jednom prilikom rekli da se ja tretiram kao državljanin BiH, jer sam i na budžetu. Ipak, mene su prije nakoliko dana pozvali iz Službe za odnose sa strancima gdje sam morala da dajem izjavu i gdje su mi uzeli dokumente, te izdali nalog sa kojim mogu izaći iz zemlje. Kazna koju sam dobila iznosi 300 maraka, koju sam odmah platila i sad treba da odem iz BiH”, kazala je Saranovićeva.

Sa druge strane, direktor službe za poslove sa strancima Dragan Mektić kaže da su dosta “gledali kroz prste” studentima i da će sledeći korak biti deportovanje onih koji nisu sredili “papire”.

“Već dvije godine apelujemo na studente preko univerziteta da riješe pitanje dozvole za boravak. Sad ne bih ulazio da li su ih njihovi fakulteti obavjestili o tome, ali stranci moraju ragulisati svoj status u BiH. Tako nalaže zakon i to moramo poštovati. Dugo vremena smo opraštali studentima, ali sad se mora stati tome u kraj. Nakon izdatih prekršajnih naloga i kazni, mi ćemo sve one koji ne ispune na vrijeme sve uslove za ostanak u BiH, protjerati u njihove države. Mislim da su mnogi sve ovo neozbiljno shvatili i sad im se to obilo o glavu”, rekao je Meketić.

 

eTrafika.net

Napiši komentar