fbpx

Predstavnici Udruženja građana „Slobodna Republika iznijeli su na današnoj pres konferenciji „alarmantnu“ situaciju u pogledu velike nezaposlenosti mladih i njihovog odlaska iz RS. Smatraju da je glavni krivac ovakvom stanju sve prisutnije stranačko zapošljavanje gdje prolaze podobni a ne sposobni.

Predsjednik UG „Slobodna republika“, Nikola Dronjak, istakao je da su nezaposlenost mladih i njihov odlazak iz države kao posljedica takvog stanja trenutno najveći neprijatelji Republike Srpske. Istakao da je stranačko zapošljavanje najizraženije u preduzećima koja nabolje posluju a kao primjere takvih preduzeća naveo je Elektroprivredu RS, Poresku uprava, Fond zdravstva, Šume Srpske. Dronjak je najavio da će u narednom periodu vršiti monitoring nad svim javnim konkursima kako na republičkom tako i na opštinskim novoima  kako bi javnost bila upoznata sa svim nepravilnostima koje se tu dešavaju.

„Želimo da upozorimo javnost RS da ako se ovakav trend nastavi za 10–15 godina Republika Srpska postaće zemlja staraca bez omladine. Zato pozivamo sve mlade ljude u RS da nam se pridruže i da zajedno, sa konkrentnim prijedlozima i ciljevima nastupimo prema ovoj i budućoj vlasti, i da kreiramo jasne politike koje će imati za cilj zadržavanje mladih ljudi u RS i borbu protiv nezaposlenosti“, kazao je Dronjak.

Podrži eTrafiku

Generalni sekretak UG „Slobodna republika“, Gordan Balaban, kaže da je najveći problem u RS taj što smo zarobljeni viškom podobnih a manjkom sposobnih kao i viškom diploma a manjkom znanja. Znanje koje imamo, dodaje Balaban, iz godine u godinu odlazi u inostranstvo u namjeri da se ovdje nikad ne vrati.

„Jedan od razloga ovakve situacije je sve veća prisutnost stranačkog zapošljavanja koje je naročito izraženo na republičkom novou, ali i u nekim lokalnim zajednicama gdje je opozicija sada na vlasti. Ukoliko se ovakav trend nastavi imaćemo problem da niko više neće biti zainteresovan za ulaganje u ovo područje“, smatra Balaban.

Član „Slobodne republike“ iz Vlasenice, Marko Đurić, kaže da se zbog nezaposlenost mladi sve teže odlučuju da zaključe brak i formiraju porodice i imaju potomstvo, kao da je upravo nezaposlenost uzrok mnogih devijantnih ponašanja kod mladih.

„Mnogi privredni subjekti padaju u ambis zbog nestručnog vođenja kadra sa kupljenim diplomama, dok nam obrazovana omladina odlazi uz države. Danas je jedina korist od diplome da bi se dobila studentska viza i radna dozvola u inostranstvu, a time nam vlast šalje jasnu poruku „Diplomiraj pa emigriraj“.

Prema nekim  istraživanjima čak 75% mladih iz RS želi da napusti državu. Razlozi su uglavnom nepravda prilikom konkursa  i nemogućnost zaposlenja.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar