fbpx

Nakon što je Glas Srpske u današnjem broju optužio Udruženje građana “Slobodna Republika” i Udruženje građana “Oštra Nula” iz Banjaluke da su prilikom protesta, koje je 28. februara u Banjaluci organizovalo udruženje “Veterani Republike Srpske”, planirali upad u prostorije Boračke organizacije Srpske i njihovo demoliranje i paljenje, iz ovih organizacija uslijedile su oštre reakcije.

Predsjednik UG “Slobodna Republika” Nikola Dronjak najoštrije je osudio napade Glasa Srpske na njegovu organizaciju i poručio da je ovo još jedan u nizu nemoralnih napada na one koji misle drugačije.

“Opet se desilo da režimski medij Glas Srpske iznosi niz optužbi i laži protiv ‘Slobodne Republike’ i svih oni koji razmišljaju drugačije od članova SNSD-a i Milorada Dodika. Ja moram da najoštrije osudim ovakve gnusne optužbe koje graniče sa zdravim razumom i pozivam MUP RS da privedu i mene i sve one koji su to planirali i radili i planirali te izmišljene incidente. Neka slobodno provjere gdje sam ja to bio za vrijeme protesta i šta sam radio,” rekao je Dronjak za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

On se osvrnuo i na pisanje Glasa Srpske da je “Slobodna Republika” dobila 300.000 KM da bi organizovala rušilačke demonstracije u Srpskoj, te da je udar isplaniran iz Beča.

“Ovo što je ovaj medij koji služi u privatne svrhe predsjednika Srpske napisao samo pokazuje koliko se Milorad Dodik trudi da prikrije svoju nelegalno stečenu imovinu, zaštiti Ranka Škrbića koji je za milionske iznose oštetio Srpsku, da sakrije kako je sinu dao tri miliona maraka državnog novca. Ja se ne bojim njihovih prijetnji, i mogu slobodno da stanem na crtu sa svima pa da vidimo koliko para ima ‘Slobodna Republika’ a koliko oni koji su godinama potkradali ovu zemlju”, naglasio je Dronjak, i dodao da je i ovo što se danas desilo samo još jedan pokazatelj kontinuiranog napada režima na slobodu mišljenja.

I iz “Oštre Nule” su iznenađeni i zgroženi ovakvim pisanjem Glasa Srpske. Predsjednica ovog udruženja Dražena Lepir rekla je za naš portal da je sve što je navedeno u spornom tekstu potpuna neistina i laž te osudila rad novinara i redakcije koja je dopustila da se nešto ovakvo plasira u javnost.

“‘Oštra nula’ nikad nije, niti će učestvovati u planiranju ili sprovođenju nezakonitih, nasilnih ili rušilačkih aktivnosti koje su usmjerene ka institucijama ili drugim organizacijama u Srpskoj, ali i na nivou BiH. U principu, mene ne čudi da je vlast povukla i ovakve poteze i na ovaj način distribuira neistine, jer po svemu sudeći plaši se gubitka moći. Za sada mogu još samo da kažem da ‘Oštra nula’ neće posustati u svojim namjerama i da ćemo i dalje nastaviti da ukazujemo na aktuelne društveno- ekonomske probleme”, navela je Lepirova.

untitledSumirani tekst prenesen iz Glasa Srpske:

PLANIRALI PALJENJE “BORS-A” I UPRAVE ISTOČNO SARAJEVO

Pripadnici udruženja građana “Slobodna Republika” i “Oštra nula” planirali su prilikom protesta, koje je 28. februara u Banjaluci organizovalo udruženje “Veterani Republike Srpske”, upad u prostorije Boračke organizacije Srpske /BORS/ i njihovo demoliranje i paljenje, rekao je “Glasu Srpske” izvor blizak bezbjednosnim službama.

Isti izvor je naveo da je policija Srpske blagovremenim reagovanjem spriječila taj incident. Prije pokušaja napada na prostorije BORS-a u Banjaluci, plan je bio da se nasilne demonstracije iz Sarajeva, koje su eskalirale 7. februara, odmah na početku prenesu u Istočno Sarajevo i to paljenjem zgrade Administrativnog centra ovog grada. Izvor lista navodi da su predstavnici ova dva udruženja prije protesta u Banjaluci, u selu Petrovo kod Prijedora danima pokušavali da organizuju i dolazak na proteste poljoprivrednika na mehanizaciji, ali da im to nije uspjelo. Akcija nasilnih protesta, odnosno njihovo prenošenje iz Federacije BiH /FBiH/ u Srpsku, bila je dobro organizovana, a udar na Srpsku je planiran na relaciji Beč – Tuzla – Banjaluka, piše “Glas Srpske”. “Novac je išao preko jednog biznismena iz Bijeljine, za čije je djelovanje od pristiglih 1,1 miliona KM otišlo 800.000 KM, a za rad `Slobodne Republike` 300.000 KM”, naveo je izvor “Glasa Srpske”. Članovi “Slobodne Republike” su još u septembru prošle godine pripremili veliki broj guma koje su namjeravali da pale tokom protesta, ali nisu imali priliku da ih upotrijebe i to planiraju da urade na narednim demonstracijama. Pokušaj prenosa nasilnih demonstracija iz Sarajeva desio se u vrijeme kada je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić posjetio Istočno Sarajevo. Taj plan je išao preko “Slobodne Republike” i “Oštre nule”, a bilo je isplanirano da demonstranti iz Sarajeva dođu u Istočno Sarajevo iz dva pravca i to je spriječeno pošto je informacija stigla policiji na vrijeme. U Bijeljini su, kako se navodi, dvojica poznatih javnih radnika pokušala da organizuju nasilne proteste, ali nisu ni približno uspjeli u svojim planovima i organizaciji.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar