fbpx

Nagradu za najbolju istraživačku priču u 2015. godini u iznosu od 4000 eura dobio je Siniša Vukelić za istraživački serijal “Pljačka Balkan Investment Banke – Banka Srpske“, objavljen na portalu Capital.ba u periodu između avgusta i decembra 2016. godine. Drugu nagradu u iznosu 3000 eura osvojio je Aladin Abdagić za istraživačku priču “Bogati Čovićev punac” koja je objavljena 13. avgusta 2015. godine na portalu www.cin.ba. Nagrada za najbolju istraživačku priču mladog novinara, u iznosu 3000 eura, pripala je Stefanu Mačkiću za priču “Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera”. Priča je objavljena 7. juna 2015. godine na portalu eTrafika.

Odluku o pobjedinicima donio je žiri u sastavu: Boro Kontić, Belma Bećirbašić, Helena Mandić, Tanja Topić i Zoran Ivančić. Ovogodišnji konkurs bio je otvoren od 11. marta do 1. aprila, a ukupno je nominovano 56 istraživačkih priča iz cijele BiH.

„Ova nagrada pokazuje koliko Evropska unija cijeni istraživačko novinarstvo. Ono snažno doprinosi transparentnosti, dobrom upravljanju i ostvarivanju prava ljudi da znaju“, kazao je Jan Snaidauf, šef odjela za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u BiH „Sloboda govora je ključni indikator spremnosti zemlje da postane dijelom Evropske unije. Ona podrazumijeva posvećenost demokratiji i političku odgovornost. Shodno tome, nijedna zemlja se ne može pridružiti Evropskoj uniji ako ne može osigurati slobodu govora kao osnovno ljudsko pravo“.

Podrži eTrafiku

Poredeći ovogodišnji konkurs sa prošlogodišnjim, Borislav Kontić, direktor Mediacentra i predsjedavajući žirija, istakao je da je ove godine prijavljeno više novinarskih priča, ali da načini na koji su te priče urađene, formati pakovanja, teme, stil i jezik naracije govore da je ovdašnje istraživačko novinarstvo ipak u krizi.

„Prošle godine gotovo trećina svih prijava bili su dokumentarci. Ta velika produkcija filmova potpuno je nestala u ovogodišnjem konkursu. Zapanjujuće je kako se samo u jednoj godini u potpunosti promijenio format istraživanja. Očigledno je da bez međunarodnih fondova lokalna zajednica ne može sama iznijeti velike produkcijske zahtjeve“, kazao je Kontić.

Dodao je kako raduje raduje veliki povratak javne televizije posebno Federalne TV čije su novinarke Nerminka Emrić i Merila Dizdarević zajedno sa Davorom Obrdaljem sa svojim TV pričama pokazali šta je značaj javne televizije i njenog odnosa prema javnosti.

„Ova televizija zaslužuje posebno priznanje žirija za beskompromisno, precizno i nepristrasno izvještavanje o licemjerju ovdašnje politike koja je potpuno posvećena sebi i svojim interesima, te sunovratima stubova vlasti, od policije do pravosuđa“.

Siniša Vukelić, dobitnik prve nagrade rekao je da istraživačko novinarstvo i mediji u Bosni i Hercegovini ne mogu biti izolovani kada je stanje u pravosuđu, stanje u obrazovanju, kada je politička klima loša.

„Ali možemo svi zajedno. Moramo praviti male korake da bismo stigli do cilja. Samo istraživačko novinarstvo neće iskorijeniti kriminal iz društva ali niz malih koraka postići će mnogo“, smatra Vukelić.

„Jako je važno kad neki vaš rad dobije neko priznanje. Onda ima veću priliku da dođe do ušiju javnosti, pogotovo kada se radi o temama transparentnosti, korupcije na vlasti itd.,“ kaže Aladin Abdagić, dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem konkursu.

Dobitnik nagrade za najbolju istraživačku priču mladog novinara, Stefan Mačkić, kaže da mu je nagrada podstrek da se nastavi baviti istraživačkim novinarstvom.

„Sve oko nas, naša stvarnost, je gorivo za istraživačko novinarstvo. Imamo tema na bacanje, potrebna je volja da se to iskoristi“, kaže Mačkić.

Cilj nagrade je slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u svakoj od sedam zemalja (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji ) za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini. Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi EUR 210.000.

Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani.

Media.ba

Napiši komentar