fbpx

Stefan Pavlović (24) iz Bijeljine, student hemijsko procesnog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu u Istočnom Sarajevu i jedan od najboljih visokoškolaca RS otkriva zašto su hemija i hemijska industrija pokretačka snaga svakog društva, šta je naučio u Njemačkoj i ovdašnjim rafinerijama, zašto odlazi u inostranstvo i kako ovdašnji mladi ljudi mogu da poprave svoj položaj u društvu.

“Često kažem da je hemijska industrija pokretačka snaga države, a da je hemija nešto što nas okružuje. Za sve što koristimo u svakodnevnom životu možemo da zahvalimo hemijskom inženjerstvu, jer je sve to moralo da prođe složene procese obrade kako bi stiglo do oblika koji je primjenjiv i ispunjava uslove. Veliki broj sirovina korišćenih u hemijskoj industriji, te produkata dobijenih njihovom preradom su od strateškog značaja svake zemlje. Jedan od primjera je nafta kao sirovina zbog koje se vode ratovi”, kaže Pavlović.

stefan pavlovic (2)On ističe da spoj hemije i hemijskog inženjerstva možemo vidjeti u svim stvarima koje koristimo, od hrane i vode, do mobilnih telefona, računara, automobila… Tim putem Pavlović je posjetio mnoge hemijske industrije u Evropi, koje su mu omogućile da stečena znanja provjeri u praksi.

Podrži eTrafiku

“Pri tome sam se upoznao sa savremenim sistemima hemijske procesne industrije u Njemačkoj i Austriji kao i sa radnom kulturom, neophodnom za uspješno vođenje jednog kompleksa. Mnogo sam naučio i na ferijalnoj praksi u Vazduhoplovnom zavodu „Orao“, a kroz posjete rafinerijama u Modriči i Brodu upoznao sam se sa osnovnim procesima prerade nafte i dobijanja motornih ulja, metodama i principima kontrole kvaliteta sirovine i proizvoda. Svim kolegama bih poručio da, ukoliko su u mogućnosti, stečena znanja provjere i ojačaju u praksi jer ovaj poziv zahtijeva stalno učenje i usavršavanje”, tvrdi naš sagovornik.

Stefan nakon završenih master studija planira da se školuje na nekom od visoko rangiranih svjetskih univerziteta.

“Ta želja nije plod nezadovoljstva ovdašnjim sistemom školovanja, već želim da vidim kolege u drugim državama rade i primjenjuju znanja, te kakav bi bio moj doprinos u rješavanju nekih svjetskih naučnih problema. Naravno, želja mi je da stečena znanja kasnije prenesem kolegama u mojoj državi i podstaknem ih na mobilnost, jer je to jedan od najboljih načina da razumijemo nauku kojom se bavimo i svijet oko sebe”, kaže ovaj mladić.

Pavlović, kao jedan od najboljih stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“, ističe da je ta institucija primjer da država, ipak, misli na studente koji se ističu radom i učenjem.

stefan pavlovic (1)

“To je jedan od najboljih načina da mladi predstave svoju zemlju u inostranstvu i da naša zemlja bude prepoznatljiva po mladim talentima koji se bave istaživanjem. Inače, od mladih se očekuje da budu obrazovani i imaju stavove, koji nisu usmjereni samo ka ličnim, već interesima društva u cjelini. Njihov položaj u društvu nije baš sjajan, a razlog su najprije sva događanja krajem 20. vijeka, koja su doprinijela da na neki način njihov položaj bude ugrožen. Ipak, mladi koji se ističu u raznim oblastima trebalo bi da budu oni koji će reći šta im nedostaje da imaju život poput vršnjaka u razvijenim zemljama. Od njih se očekuje da se maksimalno angažuju u svim sferama života i ne dopuste da se ponove ranije greške”, poručuje mladi inženjer.

Objavio 25 naučnih radova!

Pavlović je objavio 25 naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, a uzori su mu hemičarka i fizičarka Marija Skoldovska Kiri i radiohemičar Pavle Savić. Tokom studijа je više putа učestvovаo nа domаćim i međunаrodnim konferencijаma, rаdionicаma i аkаdemijаma. Dobitnik je i Plаkete Univerzitetа u Istočnom Sаrаjevu zа izuzetаn uspjeh tokom školovаnjа.

 

 

eTrafika.net – Bojan Rečević

Napiši komentar