fbpx

Studentske organizacije u Srpskoj godišnje od Ministarstva prosvjete “izmuzu” preko 200.000 KM, a u konačnici, ostvareni rezultati projekata za koje su dobili novac, jedva su vidljivi.

U ovoj godini, kao krovna organizacija, najviše novca je dobila Unija studenata RS, i to 64.921 KM, od kojih je 20.000 potrošeno na studentske igre, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Unija studenata RS

Podrži eTrafiku

Zanimljivo je da je Unija organizovala, ili bolje rečeno, prepustila organizaciju “Sajma visokog obrazovanja Perceptum 2012.” agenciji Akvarius. U ove svrhe potrošeno je 20.000 KM koje je doniralo resorno Ministarstvo, a uz njih organizaciju su pomogle mnoge poznate kompanije, poput M:tela, Hipo Alpe Adria banke i drugih. Ovakav način sprovođenja projekata, koji se prepuštaju agenciji koja organizuje političke kampanje i velike muzičke festivale, pokazuje da se studenti u ovoj studentskoj organizaciji nisu mogli potruditi da sa 20.000 KM obezbijede uslove u kojima će studenti raditi u organizaciji Sajma.

Ko je uopšte čuo za rad studenta ombudsmana? Vjerovatno niko, ali za ovaj projekat Unija je dobila 8.000 KM.

Možda i najapsurdniji projekat koji je finansiran od strane Ministarstva prosvjete, a u režiji Unije studenata je i “Ljetni kamp – Škola za studentske lidere – Bardača 2012” za koji je izdvojeno čak 9.825 KM. Ono što “smrdi” u ovom projektu je da su studenti imali plaćene prostorije i smještaj na Bardači, i da su za tri dana uspjeli da potroše skoro 10.000 KM na jelo i piće za svoje kolege lidere. A šta su naučili, ostaje tek da se vidi.

Studentski parlament u Banjaluci

I Studentski parlament u Banjaluci jedna je od organizacija koja ima dugu tradiciju uzimanja novca od Ministarstva prosvjete za imaginarne projekte. Tako su predstavnici studenata u ovoj organizaciji u 2012. godini dobili od Ministarstva 3.000 KM za održavanje portala, čiji izgled je na “zavidnom” nivou, a ako uz to dodamo da sve firme u RS za izradu i održavanje sajta godinu dana uzimaju oko 1.000 KM, vidimo koliko je precijenjen ovaj projekat.

Ipak, jedna od najvećih prevara koja ljudima iz Studentskog parlamenta polazi za rukom je projekat “Studentska republika” na kojem su, prema podacima Ministarstva prosvjete, “parlamentarci” za tri godine zgrnuli 56.125 KM. Zanimljivo je da novine koje su predviđene da se štampaju uvijek izlazile u elektronskoj formi, i to svake godine u lošijem formatu, a čak se desilo da su jedne godine izašla samo dva broja. Studenti koji pišu za ove novine u većini slučajeva ne budu isplaćeni, a samo uzak krug ljudi je i čuo za ove novine. Radio koji je trebao da se pokrene ovim projektom nije nikad počeo sa radom, iako su planirali da se emituje samo putem interneta. Postavlja se pitanje gdje je nestao ovoliki novac ako ništanije urađeno?

Takođe, malo je onih koji su imali korist od aktivizma predstavnika studenata u ovoj organizaciji, osim direktnih koordinatora projekata. Shodno tome, niko se i ne sjeća projekta “Brucoš” iz 2008. za kojeg su predstavnici studenata dobili 11.000 KM, a nema ni onih koji su nešto naučili na “Kursevima stranih jezika” koji su finansirani sa 10.000 KM.

Studentski parlament u Istočnom Sarajevu

Zanimljiva je situacija i u Istočnom Sarajevu, gdje je tamošnji Studentski parlament samo za “Studentske sportske igre” dobio 20 000 KM.

SOBL

Još jedna organizacija, koja je trenutno došla do samog dna, godinama kuburi sa istim projektima i tako uzima novac od Ministarstva. Riječ je o studentskoj organizaciji u Banjaluci (SOBL). Oni su tri godine za redom uzimali novac za projekat “Trening o pisanju prijedloga projekta” na kome su zaradili 5.400 KM. Zanimljivo je da je ova organizacija dvije godine za redom pravila odbojkaško igralište na pijesku u kampusu.

Pored Ministarstva prosvjete i kulture, studentske organizcije finansiraju i Univerziteti, nevladine i međunarodne organizacije, kao i mnogobrojni sponzori.

Još samo fale regres i doprinosi

Studentski predstavnici su za posao koji obavljaju solidno plaćeni, pa tako pojedinci zarađuju samo od plata više nego prosječan radnik u Srpskoj. Zanimljivo je da je skoro svaki predstavnik studenata zauzeo bar dvije pozicije u različitim studentskim organizacijama i prima platu za svoj rad na tim mjestima. Pa se dešava da su plaćeni članovi Unije i plaćeni članovi Skupštine studenata studentskih centara ili plaćeni članovi studentskih organizacija svojih fakulteta, isti ljudi. Kad se to sabere sa novcem od projekata i sponzora, onda već govorimo o solidnoj cifri.

Dronjak: Predstavnicima studenata bitan je samo novac

Ovom prilikom prenosimo vam i izjavu Nikole Dronjka, predsjednika Unije studenata RS, iz aprila ove godine, kada je za eTrafiku priznao da se u studentskim organizacijama sve vrti oko novca.

“Moram da naglasim da je studentsko organizovanje ušlo u jednu prljavu sferu gdje se samo kvalifikuju projekti i gdje se sve vrti oko novca. Tako se velike pare bacaju na razne studentske igre i slične projekte gdje se  predstavnici studenata tu ograđuju”, rekao je Dronjak i dodao:

“Treba reći da kada je riječ o projektima tu se radi o basnoslovnim iznosima, pa su tako pojedine organizacije dobijale za neke naučne radove oko  27.000 KM, zatim pojedine igre su koštale 30.000 do 40.000 KM. Vjerujte mi, da sam znao da ovako ovo funkcioniše tražio bih od ministarstva da se ovakvi projekti u potpunosti zabrane. Ono na čemu ću insistirati je da se za sledeću godinu ukinu finansijska primanja za studente  koji učestvuju u studenstkom organizovanju pa da vidimo onda ko će se kandidovati, pogotovo u Skupštini studentskog centra gdje pojedinci dobijaju oko 1.600 KM za vrijeme smještaja”, obećao je Dronjak.

 

 

eTrafika.net – M. Matić

Napiši komentar