fbpx

Mr Željko Stević, viši asistent na katedri za transportnu logistiku Saobraćajnog fakulteta u Doboju i doktorant na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu govori o (ne)razvijenosti saobraćaja u RS, kako je radom, trudom i učenjem prošao put od trnja do zvijezda i na koji način unaprijediti položaj mladih kod nas.

“Saobraćaj je danas važan segment privrednog sistema svake zemlje. Primjenom savremenih tehnologija transporta, saobraćaj omogućava niz prednosti. S obzirom da je oblast koju izučavam logistika, više ću se osvrnuti na trenutno stanje u navedenoj oblasti. Naime, posmatrajući logistiku RS i okruženja, ili samo zemalja sa kojima se naša država graniči, nemoguće je ne primijetiti veliki zaostatak u razvoju logističke mreže, deficit logističkih kompanija, nepostojanje logističkih centara, veliki dio neracionalnog obima transporta… Sve je to posljedica nedovoljne upotrebe logistike, kao i nedostatka infrastrukture”, primjećuje Stević.

On dodaje da je jedan od načina unapređenja ovdašnjeg saobraćaja izgradnja auto-puteva, što polako zaživljava, ali i logističkih centara povezanih u mrežu, koja bi u mnogome koristila cjelokupnoj privredi.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

zeljko stevic (2)“RS ima povoljan geografski položaj, tj. povoljne predispozicije za ostvarenje navedenog. Što se tiče saobraćaja u budućem vremenu kao što je period od 30 godina, teško je i nezahvalno prognozirati s obzirom na tehnološki razvoj, međutim posebnu pažnju treba obratiti na težnje da se smanjuje drumski saobraćaj kao najveći zagađivač životne okoline. Zahvaljujući tome, mogla bi se očekivati veća primjena transporta koji bi se najvećim dijelom obavljao željeznicom i rijekom, dok bi se drumski saobraćaj koristio za aktivnosti za koje je specijalizovan i svrsishodan-odvozno-dovozne operacije”, objašnjava naš sagovornik.

Željko navodi da je biti stipendista Fonda “Dr Milan Jelić“ s jedne strane, čast i zadovoljstvo, a s druge to nosi određenu odgovornost i obavezu.

“To nije mala stvar i ko nosi taj “epitet” mora uvijek biti u vrhu i među najboljima. Rad, trud i učenje se u većini slučajeva isplate i za to je potrebno istrajati u mnogim stvarima i savladati prepreke koje vam život svakodnevno postavlja na put. Navešću sopstveno iskustvo kada sam 2007. godine upisao studije i doselio u Doboj. Naime, zbog finansijske situacije često nisam bio u mogućnosti da odlazim kući u Zvornik. Vikend sam u početku najčešće koristio za obavljanje fizičkih poslova kako bih sebi mogao zaraditi novčana sredstva za neometan nastavak školovanja, jer otac kao ratni-vojni invalid nije bio u mogućnosti da mi daje 100 odsto sredstava. Malo po malo, imao sam sve više posla i radio ne samo vikendom, već i radnim danima kada su mi obaveze na fakultetu dozvoljavale. Ovakav način života mi je pomogao da prije sazrim kao osoba i bio mi je motiv za uspješno završavanje studija. Uspio sam da osnovne studije završim kao prvi u generaciji. Zatim sam nastavio školovanje na istom fakultetu kroz master studije koje sam takođe završio kao prvi u generaciji. Dakle, u mom slučaju rad, trud i učenje se isplatilo. Potrebno je imati cilj i planove, usmjeriti se ka cilju i težiti njegovom ostvarenju. Uspjeh će doći”, poručuje Stević.

On kaže da je Saobraćajni fakultet u Doboju na kome radi veoma mlad, ali i da je kao institucija postigao velike rezultate u pogledu obrazovanja studenata, naučno-istraživačkih rezultata, saradnje sa privredom…

“Postao je bitna karika Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dokaz tome je i činjenica da se na listi stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” nalazi moja koleginica Suzana Miladić, te naši studenti Dunja Radović i Milan Milinković. Dakle, fakultet je na pravom putu, pa pored činjenice da se u inostranstvu može brže napredovati i ostvariti veća zarada, sebe u budućnosti ipak vidim ovdje na teritoriji naše republike, jer želim i dalje da unapređujem svoj fakultet i da zajedno idemo ka vrhu. Naravno mogućnost usavršavanja u inostranstvu na kraći vremenski period je otvorena i rado bih je prihvatio, te stečeno iskustvo i znanje primijenio na našim prostorima”, kaže ovaj asistent.

I on ističe da se ovdašnji mladi ljudi zaista nalaze u nezavidnom položaju.

“Nemaju mnogo mogućnosti, pa se sve češće odlučuju za put u inostranstvo. Ipak, njihov položaj se može unaprijediti sistemskim pristupom koji podrazumijeva praćenje rada od osnovne škole do fakulteta. To treba da čine radnici u prosvjeti, predstavnici lokalnih samouprava i republičkih institucija. Oni svaki trud trebaju da nagrade makar simbolično. Jednostavno, treba pokušati da se na taj način usadi osjećanje da će se kod mladih vrednovati svaki trud i rad što bi ih motivisalo da nastave u istom ritmu. Pored toga, treba pokušati usmjeravati mlade da upisuju škole i fakultete koji su zaista potrebni privredi ili one u kojima će svako pojedinačno izvući maksimum. Mladi bi trebali da stvaraju timove i da rade u timovima, da stvore zdravu međusobnu konkurenciju gdje će uspjeh jednog na uspjeh tjerati i drugog, a sve uz uzajamnu pomoć i podršku”, poručuje Stević.

Kapiten FK “Trebava”!

Željko je do sada objavio 23 naučna rada, a tokom školovanja je bio i dobitnik Vukove diplome.

“Najveća nagrada mi je ukazana prilika da radim na fakultetu na kojem sam studirao i mislim da sam u potpunosti opravdao ukazano povjerenje”, kaže Stević.

On se, pored brojnih aktivnosti u vezi sa naukom, u slobodno vrijeme bavi sportom.

“Nakon odlaska iz rodnog mjesta Trnovice u opštini Zvornik, gdje sam napravio prve fudbalske korake, nastavio sam igrati za ekipu FK Trebava iz Osječana koja se uspješno takmiči u regionalnoj ligi RS, grupa Centar, i gdje sam kapiten”, otkriva on.

 

eTrafika.net – Bojan Rečević

Napiši komentar