fbpx

Prije nekoliko dana, u još jednoj Direktnoj liniji, godišnjem Putinovom obraćanju novinarima, predsjednik Rusije dobio je pitanje da li bi trebao više da brani  i da se zauzima za opoziciju u svjetlu prijetnji koje opozicija trpi u Rusiji. Prije svega, tu se mislilo na prijetnje upućene od strane Ramzana Kadyrova, predsjednika Čečenije, koji je opoziciju označio kao neprijatelja naroda i izdajnika koji iskorištava tešku ekonomsku situaciju  pa mu se treba suditi.

Hm, zvuči poznato.

Svi znamo ko je Kadyrov, bivši pobunjenik protiv Rusa iz Prvog, a prešao na rusku stranu u Drugom čečenskom ratu. Može se vidjeti u raznim odjevnim kombinacijama – od vjerskih, gospodskih pa do sportskih, vojne da ne pominjemo. U društvu krokodila, divljih životinja, mitraljeza i čega sve ne. Zamislite Ramba koji je još i predsjednik nečega. Koju funkciju Kadyrov uopšte vrši u Čečeniji? Službeno predsjednik, neslužbeno vladar iste. Služi sedmogodišnji (???) mandat, bez ograničenja u služenju više mandata.

Podrži eTrafiku

Pored navedenih optužbi, nepojmljivim za bilo koju normalnu demokratriju, Kadyrov je nedavno na svom Instagram profilu objavio video bivšeg ruskog premijera, sada opozicionara Mikhaila Kasyanova, na ulici, preko kojeg je “nalijepio” snajperski nišan. I ovo se redovno dešava u tim zapadnim demokratijama.

Jest’ malo lud, al’ naš je i moramo da ga trpimo zarad mira u kući

Odgovor Putina na ovo pomenuto pitanje je bilo, ukratko, kako je Kadyrov krenuo boreći se iz šume protiv Rusa, samovoljno je prešao na drugu stranu, što je bila sigurno teška transformacija sa njegove strane. Izrazio je nadu da će čečeske vlasti, kao i zvaničnici drugih regiona biti svjesni svoje odgovornosti prema cijeloj Rusiji. “Nadam se da će oni (zvaničnici koji kritikuju) shvatiti da formulacija svog stava prema onima koji izražavaju drugačija mišljenja koristeći ekstremne metode, ne znači doprinositi stabilnosti zemlje. Naprotiv, ovo škodi stabilnosti zemlje. Ako se ovo shvati, a siguran sam da će se to desiti, jer svi oni rade u korist nacionalnih interesa, onda više neće biti takvih izjava.” Tako je govorio Putin. Osuda ovakve retorike. U rukavicama, ali ipak osuda.

S obzirom da je i kod nas otvoren lov na opoziciju, kakvu takvu, ali ipak opoziciju, da je retorika potpuno ista, termini začuđujuće podudarni sa izjavama usijanog Kadyrova, moglo bi se reći da je Kadyrovizam ideologija koja je na cijeni u našoj vladajućoj kvazi socijaldemokratskoj koaliciji, kod koje je od socijaldemokratije ostalo samo ime partije. Neprijatelji naroda i izdajnici. Da li su osobe koje iznose pomenute kvalifikacije svjesni svoje odgovornosti za izgovorene riječi? Riječi mogu da posijeku isto kao i oružje.

Pomenuti Kasyanov, koji se našao na nišanu, otvoreno je izjavio da se boji za svoj život i život svojih saradnika, te da video smatra prijetnjom smrću. Godinu dana ranije usred Moskve je ubijen Boris Nemcov. Ko može garantovati da neki ludak motivisan govorima kako su ovi ili oni izdajnici i neprijatelji naroda, neće uzeti star u svoje ruke i napraviti glupost usred Bosne i Hercegovine?

Ti koji su ga podstakli će se braniti time što ih gone za verbali delikt i nešto što je izgovoreno u žaru političke borbe. Već mnogo puta viđeno. Kada će se shvatiti da je posao opozicije da se bori za vlast? Da protesti protiv nečega nisu rušenje države nego potpuno normalna stvar? Da ne možete zvati nekoga izdajnikom jer ima suprotno mišljenje od vašeg?

U nadi da će se ova čečensko-radikalska retorika iz bliske prošlosti u najskorije vrijeme prekinuti i kazniti oni koje je forsiraju, poželimo da se porođajne muke demokratije i u Rusiji i u RS što prije završe, a vođenje politiku uđe u neke civilizovanije vode.

 eTrafika.net – Goran Stojković

2 Komentara

  1. Dasta nego sam ja Odgovori

    Da ista znate kao sto ne znate ne bi lupetali o Kadirovu i Ceceniji! Covjek je podnio ostavku i narod je izasao na ulice i trazio da ostane. I lupanje gluposti protiv Rusije i protiv Cecenije je sta? Niko od vas nema pojma kako je u Rusiji, a posebno kako je u Cecenji! Bolje i sigurnije nego kod nas. To da su neki izdajnici kod nas jesu i to ne mozete ni vi niti bilo ko da ospori, svidjelo se vama ili ne, a Nemcova niko nije zvao izdajnikom to je narod sam shvatio. Imamo ih mi koliko hocete u nevladinim organizacijama, a i u partijama.

  2. Jest sve se bojim da su bili spontani protesti. A s obzirom da se kod nas vec odavno ne ubijaju novinari (Politkovskaja), politicari (Nemcov), ne napadaju po restoranima (Kasyanov) vjerujem ti da je sigurnije nego ovdje.

Napiši komentar