fbpx

Banjaluka više nije grad studenata, cijene ishrane u menzi i stanovanja u studentskim domovima se povećavaju, iako su uslovi sve gori.

Smatraju to studenti sa kojima smo razgovarali povodom novih, rigoroznijih cijena. Naime, tri obroka u menzi su koštali ukupno 2,50 KM, da bi se krajem prošle godine cijena povećala na 3 KM. Novo poskupljenje uslijedilo je za studente koji nisu stanari studentskog doma, koji sada tri obroka dnevno plaćaju čak 9,70 KM.

U Banjaluci se školuje oko 15.000 studenata, od kojih pravo na studentsku menzu po nižim cijenama ima 1.600 studenata. Od tih 1.600 studenata, njih 200 ne živi u domu, a pravo na menzu ostvarili su putem konkursa koji je bio otvoren u januaru i februaru.

Podrži eTrafiku

Ministarstvo prosvjere i kulture Republike Srpske, u skladu sa Odlukom o sufinansiranju ishrane i smještaja redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda, sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet KM dnevno po jednom studentu – za smještaj 1,5 KM i za ishranu 3,5 KM.

Shodno tome, ishrana studenata smještenih u ovoj ustanovi dnevno iznosi 6,5 KM (3,5 KM + 3 KM), a ishrana za studente koji nisu u domu 9,7 KM. Pošto istu hranu jedu svi, nikome nije jasno po kojem kriterijumu studente izvan doma vrijede veće cijene. Kao razlog navode se troškovi pripremanja obroka.

Da je cijena ishrane nepodnošljiva potvrđuje nam studentkinja Medicinskog fakulteta Kristina Pipović, koja ne stanuje u domu, a hranila se u studentskoj menzi do poskupljenja.

“Stvarno nema smisla da nam povećavaju ishranu u menzi, pogotovo po cijeni od 9,70 KM dnevno. Zaista su pretjerali. Naši roditelji nam daju sve što imaju da bismo se školovali, još da nam plaćaju skoro 10 KM dnevno ishranu… Dovoljno je što  plaćam stanovanje u Banjaluci, još da i menzu plaćam duplo, stvarno je previše!”, kaže ova ogorčena studentkinja za eTrafiku.

Kao i veliki broj njenin kolega, i Kristina planira odustati od studentskog restorana ukoliko se cijene ne smanje.

“Ne planiram se više hraniti u menzi, već sedam dana nisam otišla da tamo jedem. Radije ću otići u neki ekspres restoran ili u prodavnicu, kupiti hljeb i salamu i tako preživjeti dan”, govori nam ona.

Student Elektrotehničkog fakulteta Mladen Kojić ove godine je kupio krevet u domu i legalizovao se, ali ističe da ima isti problem kao i studenti izvan doma.

“Iako su naveli da se povećanje cijena odnosi samo na one koji žive izvan doma, meni su ručak u menzi naplatili 3,90 KM, što nema nikakvog smisla, jer živim u ovom domu. Rečeno mi je da će me prebaciti na nižu cijenu, već 10 dana čekam da mi to omoguće, ali ništa od toga. Slažem se da je prevelika cijena i za studente koji ovdje ne stanuju jer je ishrana ista za sve”, govori Kojić, koji takođe ne planira nastaviti  da se hrani u menzi ukoliko cijene ostanu ovakve. Kako kaže, to mu se ne isplati, radije će jesti u restoranima gdje je i kvalitet hrane veći.

Ispred Studentskog centra “Nikola Tesla” oglasio se samo upravnik Slavko Glamočić, koji navodi da drugog rješenja u ovom trenutku nema.

“Kao što vidite, vremena su teška, kriza je svugdje pa i kod nas. Prije deset godina u državi je bilo drugačije stanje pa smo mogli da prehranimo sve studente, sada to više nije moguće. Znamo mi da su cijene visoke, ali drugog rješenja nije bilo. Država nije u mogućnosti da subvensioniše sve studente, pa ni mi”, navodi on.

Ovo je bilo drugo poskupljenje ishrane za studente u jednoj akademskoj godini, ali nas Glamočić uvjerava da trećeg neće biti.

“Naravno da je ovo posljednje poskupljenje, ovo su bile drastične mjere jer drugačije nije više išlo. Ovo je privremeno rješenje dok Studentski centar povrati ravnotežu. Puno stvari je potrebno srediti u Studentskom centru, pa i ishranu.”

Povećane i cijene smještaja

studentski dom banjaluka

Muku muče i stanari studentskog centra, jer osim povećanja cijena menze, povećana je i cijena stanovanja. Za sada su poskupljenje osjetili stanari trećeg paviljona, u kojem su uslovi malo bolji nego u Paviljonu I i II, pa umjesto prijašnjih 10 KM mjesečno, sada plaćaju 25 KM. Njihove kolege i paviljonu I i II krevet i dalje plaćaju 10 KM mjesečno.

Student Stefan Soldo koji već duži vremenski period živi u paviljonu I ističe da uslovi nikada nisu bili gori.

“Menza je loša, plaćamo 3 KM dnevno za ishranu, a kada uzmemo u obzir kakva je ona, to je mnogo. Uslovi su tek posebna priča. Često nemamo tople vode, stolarija nam je loša, većinu vremena nemamo interneta, koji nam je potreban radi lakšeg učenja. Kada se radi o cijenama ishrane za studente koji ne žive u domu, tek one su rigorozne, niko neće htjeti da jede po takvim cijenama, pogotovo što ni kvalitet nije vrijedan tolikog novca”, navodi Soldo.

Predsjednik Studentskog Parlamenta Banjaluka Zoran Grahovac kaže da Unija studenata, zajedno sa Parlamentom radi na pregovorima sa SC “Nikola Tesla”, kako bi se riješili problemi sa menzom i stanovanjem.

“Znamo da postoji nezadovoljstvo među studentima koji su pogođeni ovom situacijom i razumijemo njihove reakcije. Ovo je privremeno rješenje i radimo na njemu. Takođe smatram da smo postupili odgovorno i pragmatično u pregovorima sa Studentskim centrom prihvatajući ovo rješenje, kojim su spriječeni problemi studentskog centra sa dobavljačima i evenualni prekid menze i zaštićeni najugroženiji studenti”, kazao je on, potvrđujući da su uslovi u domu alarmantni, ali ističe  i da će učiniti sve da poboljšaju životne uslove studenata.

“Na svakom sastanku sa ministrom prosvjete i kulture Danom Maleševićem i Studentskim centrom ukazujemo na ovaj problem i odlučni smo u zahtjevima da je rekonstrukcija ovih objekata prioritet. Dobili smo obećanje od resornog ministra da će radovi početi pri završetku nastave u ovom semestru. Ukoliko ovo obećanje ne bude ispoštovano, mi ćemo zasigurno preduzeti određene korake, ne isključujući i onu krajnju, a to su protesti. Naravno, vjerujemo da do ovoga neće doći i da ćemo problem rješiti u interesu svih studenata.”

Da će doći do sanacije paviljona, govori nam i upravnik doma Slavko Glamočić.

“Ove godine će se sigurno renovirati domovi. Riješili smo da iselimo sve studente na dva mjeseca da bi se rekonstrukcija obavila tokom ljetnog raspusta. Ovi domovi su davno napravljeni i potrebno je da se određene stvari poprave, sve je ostarilo”, navodi on, dodajući da je planirano mijenjanje cijele elektro i vodo mreže, krečenje svih prostorija, ali da je mijenjanje stolarije upitno.

Pokušali smo doći i do direktora SC “Nikola Tesla” Zorana Babića, ali nismo uspjeli. Dolazili smo nekoliko dana na njegovo radno mjesto, u različitim terminima, ali njega nismo tamo zaticali, te smo ustali uskraćeni za odgovore na pitanja o problemima studenata.

Ono što je sigurno jeste da nezadovoljstvo studenata raste iz dana u dan. Svi naši sagovornici istakli su da bi izašli na proteste ukoliko je to potrebno da se omoguće bolji uslovi stanovanja i ishrane, te su pozvali predstavnike studenata, ali i vlast da urade nešto povodom ovih problema.

 eTrafika.net – Dragana Eremija

Napiši komentar