fbpx

Drugi Festival nauke u Banjaluci završen je sinoć svečanom Akademijom i dodjelom nagrada. U tri festivalaska dana Banjalučani su imali priliku da vide nauku iz drugog, zanimljivijeg ugla, a  sam moto ovogodišnjeg festivala “Naukom do mašte” govori da nauka nikako nije dosadna i teška i da je potrebno samo pustiti svoju maštu da radi i sve je moguće otkriti.

Ovo je bila i poruka sonoć održane Akademija na kojoj su banjalučki glumci pokazali prisutnima koliko mašta može daleko otići. Tako su oni, zahvaljujući mašti posjetili Antičku Grčku i Diogena u buretu, zatim Žila Verna, Nikolu Teslu i Nijagarine vodopade… Sve to bilo je propraćeno muzičkom podlogom studenata banjalučke Muzičke akademije, hora Banjalučanki, ali, na veliko iznenađenje svih prisutnih i muzičkom izvedbom Prislijeve pjesme “I can`t help falling in love with you” koju je na gitari odsvirao i otpjevao ministar nauke i tehnologije, Jasmin Komić.

Sinoć su dodjeljenje i nagrade najboljima i to u nekoliko kategorija: najbolji naučni časopis, najbolja naučna knjiga, najbolja naučno- istraživačka organizacija  i najbolji mladi naučnik prvog, drugog i trećeg ciklusa.

Podrži eTrafiku

Nagradu za najbolji naučni časopis dobio je Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Najbolja naučna knjiga je “Demografski gubici u BIH od 1992. do 2011,” autora Steve Pašalića.

Nagrade za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa dobili su Dejan Radaković student medicine u Beogradu, i Sonja Marković sa Muzičke Akademije u Banjaluci.

Miodrag Vidaković  dobio je nagradu za najboljeg mladog istraživača drugog cikulsa studija,  u oblasti matematike i indžinjerstva.

Vladimir Kovač proglašen je najboljim istraživačem trećeg ciklusa, a istražuje u oblasti vizulene komunikacije i arhitektonske grafike.

Najbolja istraživačka organizacije je Elektrotehnički fakultet u Banjaluci.

Kao i prethodna tri festivalska dana, i na sinošnjoj, završnoj Akademiji, velike simpatije izazvao je humanoidni robot “Nao” koji je sinoć pokazao svoje karate vještine.

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar