fbpx

Centar za edukaciju „Tvoja riječ“ organizuje humanitarni koncert „Autizam govori srcem“ koji će biti održan drugog aprila povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Cilj koncerta je da se djeca sa dijagnozom auzitma učine vidljivom u javnosti, te da se ukaže da oni imaju problem i da se javnost treba uključiti u njegovo rješavanje.

Predsjednik upravnog odbora Centra „Tvoja riječ“, Olivera Ratković, kaže da će koncertu prethoditi otvorena javna tribina „Otvorena vrata“, koja će biti održana prvog aprila, a gdje će biti riječi o problematici o ovih mališana.

„Pozvali smo sva resorna ministarstva, Pedagoški zavod, Grad Banjaluku, sve institucije koje treba da budu uključeni u ovu problematiku. Svakodnevno se povećava broj mališana kojima je potreban stručni i kontinuirani rad i vrijeme je da se javnost probudi i da se svi uvežu u svojim aktivnostima kako bi se pomoglo ovoj djeci“, kazala je Ratkovićeva.

Podrži eTrafiku

Osnovna škola „Ivo Andrić“ već deset godina sprovodi program inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju. Direktorica, Željka Opačić, kaže da je u njihovoj školi troje učenika sa dijagnozom autizma, a ukupno 15 djece sa poteškoćama u razvoju,  i da njihovi učitelji idu na edukacije kako bi na što adekvatniji način pomogli ovoj djeci.

„Naš nastavni kadar ide na edukacije, ali je uvijek prisutan strah da li ćemo nešto dobro uraditi ili ne. Treba dati sve od sebe da problemi koje imaju ova djeca budu rješivi. U procesu inkluzije javlja se dosta problema kao što su nedostak opreme, nedostatak podrške nadležnih institucija, i taj proces još uvijek nije onakav kakav bi trebalo da bude“, kažala je Opačić.

Zvanični podaci kažu da u Republici Srpkoj ima 135 djece sa dijagnozom autizma. Iako taj broj stalno rate, kod nas još ne postoji zvanična institucija koja se bavi rješavanjem problema ove kategorije.

Na humanitarnom koncertu koji počinje u 19 časova, nastupiće KUD „Sveti Sava“, KUD „Veselin Masleša“, RKUD „Pelagić“, OŠ „Ivo Andrić“, plesni klub „Flash“, Plesni studio „City jazz, i mališani iz Centra za edukaciju „Tvoja riječ“. Ulaznica košta osam maraka, a prihod od prodaje namijenjen je pomoći u radu Centra „Tvoja riječ“.

Zlatni sponzor humanitarnog koncerta je kompanija “Nestro petrol”, a koncert su podržali Ministarstvo porodice omladine i sporta, te kompanije Violeta, Blicnet , Activis.

(eTrafika.net – Sonja Terzić)

Napiši komentar