fbpx

Prva asocijacija na vozove je da su to stare mašine koje pripadaju prošlom vijeku i mali broj ljudi odlučuje se na ovaj vid putovanja. Kada tome dodamo vijesti o problemima sa kojima se susreću željezničke kompanije Bosne i Hercegovine, jasno je zašto je danas putovanje vozom postalo neprivlačno. Ipak, pruge imaju i svoje prednosti, a jedna od njih je svakako povoljnija cijena prevoza.

Zagovornik putovanja vozom je i Nikola Toljagić, srednjoškolac iz Gradiške, koji je pokrenuo inicijativu ’’Putuj vozom, putuj jeftino’’. On je odlučio da promoviše ovaj vid prevoza, jer smatra da je voz više od prevoznog sredstva.

’’Znam da se mladi u BiH jako rijetko odlučuju na putovanje vozom, a znam i da je situacija takva zahvaljujući slaboj informisanosti i neljubaznim službenicima na željezničkim stanicama’’, kaže Nikola.

Podrži eTrafiku

Nikolu smo zamolili da izdvoji nekoliko unutrašnjih linija, koje smatra da su posebno povoljne. On je naveo relaciju Banja Luka – Doboj, za koju karta košta 8,40 (za studente 5,90), dok za isto putovanje autobusom morate platiti 14 KM (studenti 10 KM), plus stanična usluga i karta za prtljag.

Iz Doboja za Tuzlu kartu plaćate 7,20 KM (studentska 5 KM), a autobusom morate izdvojiti od 8,50 do 11 KM.

Relaciju Sarajevo – Mostar možete preći vozom za 9 KM (sa indeksom za 6,20 KM), a autobusom za čak 20 KM (ili 11 KM ukoliko ste student). Na ovoj relaciji saobraća i poslovni voz, koji je jeftiniji od autobusa.

Iz BiH možete putovati u veliki broj regionalnih centara i evropskih gradova. Preko Zagreba: u Ljubljanu, Beč, Grac, Frankfurt, Salzburg; Preko Beograda: u Podgoricu, Skoplje, Sofiju, Bukurešt; Preko Budimpešte, BiH je povezana sa Berlinom, Bratislavom, Brnom, Pragom, Krakowom, Kijevom i Moskvom.

Karta iz Sarajeva za Beograd košta 62 KM, dok ćete za autobus izdvojiti 10 KM više. Tu je i relacija Sarajevo – Beograd – Sofija – Istanbul, za koju povratna karta košta 84 evra.

Zanimljiva i povoljna je ponuda za Budimpeštu. Iz Banjaluke će vas povratna karta koštati samo 84 KM, a iz Doboja 67 KM.

Nikola je odlučio svoja pozitivna iskustva podijeliti, pa je pokrenuo stranicu “Putuj vozom, putuj jeftino’’. Tu možete pronaći tačne i ažurne informacije o željezničkim linijama, savjete kako uštediti, ali ste pozvani i da sami progovorite o svojoj avanturi na šinama.

“Ja često putujem vozom, i želim da promijenim negativne stavove mladih, koji voz zamišljaju kao cjelodnevno sporo truckanje u limenoj kanti koja uvijek kasni. To je nešto više od prevoznog sredstva, mjesto gdje se učvršćuju prijateljstva i stvaraju nova. Prevoz gdje možete fotografisati prelijepe pejzaže ili, s druge strane, možete u odličnom društvu da svirate gitaru, pjevate i uživate u putovanju sa akcentom da to najudobnije putovanje plaćate jeftinije od svih ostalih prevoznih sredstava’’, zaključuje Nikola.

 

 

eTrafika.net – Tanja Janjić

Napiši komentar