fbpx

Asocijacija XY objavila je publikaciju “Dnevnik jedne djevojke”, namijenjenu osnovcima i njihovim roditeljima, koja ih edukuje o životnim temama na koje ne mogu dobiti odgovor iz svoje bliske okoline.

Nakon dugogodišnjeg rada sa mladima, Dajana Cvjetković iz Asocijacije XY je mišljenja da je ovoj populacijskoj skupini najbolje pristupiti iz ugla njihovih vršnjaka.

“Dnevnik jedne djevojke predstavlja vrlo bitan vid edukacije ne samo za mlade već i za njihove roditelje. Ako postavimo pitanje ‘Šta znači biti tinejdžerka u Sarajevu u 21. vijeku’, i dobijemo odgovor ‘Znači biti moderna, zanimljiva, pametna, okružena mnogobrojnim tehnološkim i kulturnim mogućnostima’, onda moramo spomenuti i tabue o osnovnim temama odrastanja, nedoumicama, i lažnim prijateljstvima. Svaka mlada osoba se na neki način susreće sa problemima održavanja prijateljstva, sticanja povjerenja ili iskrene komunikacije putem društvenih mreža. Sve bi to bilo normalno i prihvatljivo da u školi učimo o promjenama tijela, emocija, hormonima ili seksualnosti. Odrastamo u svijetu koji seksualizuje svaku poru društva, od muzike, mode, filma ili zabave a zanemaruje individualne potrebe, načine razvoja seksualnosti, naučna objašnjenja tjelesnog rasta i razvoja, medicinski ispravno tretiranje promjena ili prihvatljivu izgradnju socijalnih veza”, pojašnjava Cvjetković.

Podrži eTrafiku

Zbog lakšeg snalaženja u svijetu odraslih, ali i boljeg razumijevanja nas odraslih prema mladima nastao je “Dnevnik jedne djevojke”.

“Glavna junakinja ‘Dnevnika’ prolazi kroz turbulentan ali i zanimljiv period života, adolescenciju. Pohađa gradsku sarajevsku školu, redovno šeta Vilsonovim, koristi Facebook i ne slaže se sa mišljenjem roditelja. Ali za razliku od svojih vršnjaka ona analizira prepreke sa kojima se susreće, traži dodatna objašnjenja ali pravi i greške te snosi posljedice. Želim da ga pročita što više osnovaca širom BiH jer sam sigurna da će im mnogo pomoći i olakšati odrastanje”, zaključila je Cvjetković.

“Dnevnik jedne djevojke” je kreiran kroz projekat Aktivizmom mladih protiv nasilja u Opštini Novo Sarajevo se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta “Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV”, kojeg finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura. Publikaciju preuzmite ovdje.

Odlomak iz publikacije Dnevnik jedne djevojke

“U školi bi kao trebalo nešto i da naučimo, a u suštini učimo stvari koje nam nikada neće trebati, a o bitnim stvarima, životnim i svakodnevnim kao što su seksualnost, reprodukcija, pubertet, i tako to učimo na tako neki konfuzan i po meni vrlo licemjeran način. A svi očekuju da jednoga dana postanemo odrasle, zdrave osobe i dobri roditelji. Pa niko se nije naučen rodio! Jedino oni koji idu na Zdrave životne stilove mogu nešto konkretno i provjereno o tome pročitati. Generalno društvo je licemjerno, mislim, do kad bi ti govorili da te na svijet roda donijela? Ko zna? Majke mi, dobro se sjećam: Maja i ja, igramo se u haustoru, možda smo bile 1. razred (2. plafon), vjerovatno smo se barbikama igrale i da nas je očiti nedostatak pojedinih organa kod tih lutki asocijativno naveo na priču o reprodukciji. Kaže Maja meni: ‘Znaš li ti kako djeca nastaju?’, ‘Ne znam’, rekoh. ‘Pa tako što ONA muška stvar uđe u ONU žensku stvar i napravi prostor da može više hrane da stane u stomak’. ‘Aha… tako znači, a kako od te hrane beba nastane?’, pitam je ja.’E to ne znam ni ja’ hahaha kao sad se sjećam kako sliježe ramenima i to govori…”

“Dnevnik jednog momka”

Kamen temeljac za nastanak publikacije “Dnevnik jedne djevojke” je publikacija koja je svjetlo dana ugledala prije dvije godine. Riječ je o “Dnevniku jednog momka” koji je kroz svoj sadržaj tretirao temu vršnjačkog nasilja a koji se realizovao u sklopu UNDP-ovog projekta “Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III”, kojeg je finansirala Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura. Tu publikaciju možete pruzeti ovdje.

eTrafika.net

[post_ender]

Napiši komentar