fbpx

Grupa od 20 studenata sa Američkog univerziteta u Vašingtonu nalazi se u posjeti Banjaluci, odnosno njenim institucijama i državnim funkcionerima. Ova posjeta je samo dio regionalne posjete u sklopu koje studenti obilaze još i Srbiju i Hrvatsku, a sve sa ciljem učenja o stvaranju mirovnih veza nakon raspada bivše Jugoslavije.

Važno je napomenuti i da studenti Američkog Univerziteta nisu svi Amerikanci, pa smo tako razgovarali sa jednom Bugarkinjom i jednim Italijanom koji studiraju u Americi, a koji su došli da uče o našoj istoriji.

Studentkinja Kornelija Bačinska kaže da joj je zanimljivo da vidi kako se naša država društveno i ekonomski razvija i da razmisli o eventualnim idejama kako bi se taj napredak mogao poboljšati.

Podrži eTrafiku

„Moje iskustvo što se tiče ove posjete je veoma pozitivno. Srela sam jako susretljive ljude koji su dosta slični meni i sa njima sam mogla da razmijenim mišljenja i iskustva“, kaže Bačinska.

Italijan koji studira u Americi, Lorenco Flaišaker, jako je zainteresovan da izučava puteve pomirenja među zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. On inače studira Razrješavanje konflikata na Američkom Univerzitetu.

„Važno je da naučim iz njihovih iskustava, da bih sutra eventualno mogao primijeniti te njihove načine na neke svoje projekte s kojima bih eventualno aplicirao i kod američke Vlade“, priča Flaišaker.

Posjetu studenata zemljama bivše Jugoslavije organizuje Američki Univerzitet iz Vašingtona, a lokalni organizator posjete Banjaluci je Cenatr za međunarodne odnose. Predsjednik ovog centra, Miloš Šolaja, kaže da je posjeta dobar način da strani studenti steknu dobru sliku o nama.

„Ovo je prilika da studenti od državnih zvaničnika čuju stvari koje su im korisne za njihovo izučavanje razrješavanja konflikata, i to i od strane pozicije i opzicije, da sa takvom objektivnom sliku odu u svijet, objašnjava Šolaja.

Sa studentima je u posjetu došao i profesor međunarodnih odnosa i razrješavanja konflikata, Elefterios Mihail, koji je pričao o literaturi iz koje oni uče o našoj istoriji. On je bio iskren kada je rekao da većina stanovnika njihove države ne zna ni na mapi gdje se nalazi Bosna i Hercegovina, a da i oni koji čitaju stručnu literaturu uglavnom imaju pristup pristrasnim knjigama koje ne prikazuju relano stanje, te je stoga ovu posjetu ocijenio vrlo korisnom.

„Mi se zato trudimo da studentima omogućimo da razgovaraju sa ambasadorima zemalja bivše Jugoslavije i na taj način dobiju informacije iz prve ruke. Takođe smo čitali i vašu dnevnu štampu da bismo mogli bolje da naučimo o dešavanjima kod vas, priča profesor Mihail.

Studenti su, između ostalog, posjetili i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport. Ministarka Tešanović rekla je da je jedna od tema razgovora bila mladi i budućnost Republike Srpske.

„Posjeta je dobra, ali bih ja najviše voljela da se iz nje izrodi neka saradnja pa da i naši mladi ljudi steknu mogućnost da odu i vide Ameriku, kaže Tešanovićeva.

Inače, studenti koji su došli u posjetu Banjaluci su najbolji od svih studenata sa nekoliko američkih univerziteta koji su pisali esej na temu razrješavanja konflikata.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar