fbpx

Unija studenata RS zaprijetila je Univerzitetu u Banjoj Luci da će, ukoliko ne ispune njihove uslove, studenti ponovo izaći na ulice u još većem broju.

Prema riječima predsjednika Unije studenata RS Nikole Dronjak, rok za ispunjenje uslova koji su izloženi na plenumu studenata u utorak, je 9. novembar, a nakon toga mogu se očekivati masovni protesti.

“Tražimo da Upravni odbor vrati stari cjenovnik od prošle godine, da Senat produži upis do 9.11, da se riješi situacija na Medicinskom fakultetu vezana za upis studenata u više godine u korist studenata, da se riješe problemi oko finansiranja master studija, statusa apsolventskog staža i apsolventskih rokova, kalendar rokova za narednu godinu, statistički prikaz prolaznosti profesora u narednio godini, bolji odnos univerzitetskih radnika, asistenata i profesora prema studentima, bolji rad studentskih službi na koje studenti imaju velike prigovore”, izjavio je Dronjak.

Foto baza

On je naglasio da je pitanje korupcije bolna tačka Univerziteta, jer većina profesora  tvrdi da je nema, ali ako vidimo šta se dešava u Zagrebu, na Medicini, postavlja se pitanje šta je sa banjalučkim Univerzitetom.

“Pojedini profesori za koje je postojala sumnja da uzimaju novac nisu više na tim katedrama, ali mi smatramo da je to nedovljno i da se treba oštrije boriti protiv korupcije, ne samo na Univerzitetu, već i u zdravstvu, sudstvu, politici, administraciji…”, naglasio je Dronjak.

Prema njegovim riječima, pojedini profesori na koje su se studenti žalili još rade jer ih “štiti” Zakon o radu, iako su oni odavno naglasili da je trebalo upotrijebiti sve mehanizme kako bi se pojedincima stavilo do znanja da Univerzitet nije privatna svojina.

“Rektor pokušava da riješi većinu stvari, ali se postavlja pitanje njegovog autoriteta koji mnogi dekani i profesori ne poštuju, pa se zato dešavaju razni problemi, kao na primjer na Pravnom. Dalji planovi su borba za studentska prava , četvrti paviljon kao i mijenjanje svijesti običnih studenata koji se boje da iskažu svoj stav, jasno da se poruči da je borba protiv korupcije i bahatosti glavna stvar za koju se treba zalagati”, ističe Dronjak.

Njegovo mišljenje da će se plodovi borbe studenata za prava na Univerzitetu u Banjoj Luci iskazati u boljim smještajnim kapacitetima, sadašnjim cijenama školarina, više praktičnog rada na fakultetima, normalni odnosi  između studenata i profesora i bolja Republika Srpska, bez organizovanog kriminala i korupcije.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar