fbpx

Svjedocima žrtvama potrebno je tokom sudskog procesa pružiti psiho-socijalnu pomoć, ali i obučiti službenike institucija da prepoznaju potrebe svjedoka i adekvatno odgovore na njih.

To je zaključak iznesen na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Banjaluci u susret Međunarodnom danu ljudskih prava. Radi se o projektu podrške svjedocima žrtvama koje realizuje Agencija za edukaciju, saradnju i razvoj (ACED) Banjaluka, Fondacija “Udružene žene” Banjaluka, “Vive žene” Tuzla i “Medika” Zenica. Projekat se realizuje na 14 područja u BiH, a finansiraju ga Evropska unija i Ambasada Velike Britanije.

Cilj je stvoriti ambijent prepoznavanja potreba žrtava i pronalaženja načina da se na te potrebe odgovori. Radi se o saradnji pravosudnih institucija, NVO sektora, centara javne bezbjednost, centara za socijalni rad i centara za zatitu mentalnog zdravlja.

Foto baza

Svjedok je ključni subjekt u jednom sudskom procesu i ako on nije dovoljno osposobljen da prođe kroz vrlo traumatičan period, koji može trajati nekoliko mjeseci ili godina, onda cijeli proces pada, navodi Dejan Jovanović iz ACED-a.

“Nije cilj uticati na iskaz, već psihički i logistički pripremiti svjedoka. Postoje razne blokade, ljudi se jednostavno izgube, pokleknu pod pritiskom druge strane, ne mogu se izraziti, niti se nositi sa procesom. Potrebno ih je pripremiti da izdrže proceduru, da ne dođe do psihičkog sloma osobe koja se osjeća kao da će je pojesti vuci”, kaže on.

U Republici Srpskoj samo na području Banjaluke postoji mreža između institucija i NVO sektora koji se bavi ovom tematikom, dok je trenutno u formiranju mreža na području Istočnog Sarajeva. Potpisani protokoli između institucija i nevladinih organizacija ne odnose se samo na ratne zločine, već na sva krivična djela, kaže Nada Golubović iz Fondacije “Udružene žene”.

“Priprema svjedoka je izuzetno važna, jer mnogo sudskih procesa zavisi od njih. U sudnici mora biti osoba od povjerenja, kako bi oni imali osjećaj sigurnosti. Treba svjedoka upozoriti na to da će ga advokati napadati, te ga upoznati sa tim da ima pravo na pauzu tokom svjedočenja.”

Trenutno na području BiH postoji šest mreža, ali ne postoje sudski odjeli za podršku svjedocima. Kako ističe  Aleksandra Petrić iz Fondacije “Udružene žene”, svjedoke je potrebno podržati prije, tokom i nakon svjedočenja.

“Mnogi svjedoci ističu da im je problem prijetnja kaznom od 5.000 KM ukoliko se ne odazovu na sudski poziv, što stvara pritisak na njih. Mnogi od njih imaju zdravstvenih, socijalnih i materijalnih problema, velika većina nema uslove da dođe na svjedočenje. Tu je niz problema koji pokušavamo riješiti putem ovog projekta, upravo kroz uvezivanje sa institucijama i nevladinim organizacijama”, kaže ona, te dodaje da je osobama koje prolaze retraumatizaciju tokom svjedočenja potrebno omogućiti svjedočenje iz druge prostorije ili putem video linka. Time će se oni manje retraumatizirati, a njihov iskaz će biti vjerodostojniji.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar