fbpx

Nedavno je na banjalučkom Univerzitetu uveden novi cjenovnik studiranja koji je izazvao negodovanja studenata. Naročito su nezadovoljni oni koji obnavljaju godinu, jer po novom cjenovniku umjesto 2.5 marke po ECTS bodu, koliko su do sada plaćali za prenos, plaćaju 100 maraka plus administrativne troškove u iznosu od 40 maraka.

Reaguju studenti, studentske organizacije a imamo i obrazloženja sa banjalučkog Univerziteta.

Prorektor za nastavu, Simo Jokanović, rekao je da je ova odluka donesena zbog lakše računice, jer već godinama nastoje da ustanove kako da uračunaju troškove studentima koji obnavljaju godinu:

Podrži eTrafiku

„Jedno vrijeme smo zbrajali ECTS bodove pa proporcionalno broju nepoloženih ispita računali koliko košta obnova, opet, broj bodova i nepoloženih ispita ne moraju da budu proporcionalni, tako da smo došli do dogovora da usvojimo ovakvu računicu“, priča Jokanović.

Iz Unije studenata podržavaju ovu odluku. Nikola Dronjak, predsjednik Unije smatra da se na ovaj način briše razlika između dobrih i loših studenata što je, po njegovim riječima, dobro:

„Vrlo je nezgodno da nekim studentima obnova košta 500- 600 maraka, a nekima 50. Smatram da je tih 140 maraka neka simbolična cijena“, rekao je Dronjak za Radio RS.

Studenti negoduju, jer se na ovaj način vrijedni i oni manje vrijedni studenti isto tretiraju.

„Nema razlike između onih studenata koji u toku godine polože samo jedan ispit i onih kojima fali jedan ispit za upis naredne godine“, pričaju nezadovoljni studenti.

Studenti drugog i trećeg cikulsa za obnovu plaćaju 30 % cijene školarine.

Prema novom cjenovnku prijave za ispite su besplatne, ali studenti poručuju da ipak najviše čekaju mogućnost elektronskog prijavljivanja ispita, jer su studenti pojedinih fakulteta prinuđeni da zbog prijave idu na udaljene lokacije.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar