fbpx

Unija studenata u saradnji sa svim ostalim studentskim organizacijama organizuje sutra veliki studentski plenum na Mašinskom fakultetu u 15 časova.

Studenti će razgovarati o aktuelnim problemima kao što su obnove godina, cijene usluga na fakultetima, (ne)održavanju predavanja i ostalim studentskim problemima. Nakon što usaglase svoje zahtjeve, predstavnici studenata trebalo bi da se sastanu sa rukovodstvom Univerziteta, kako bi se što prije riješili aktuelni problemi.

Predsjednik Unije studenata Banjaluka, Nikola Dronjak, pozvao je sve studente da se sutra odazovu plenumu i  da pokažu kolika je njihova zajednička snaga.

Podrži eTrafiku

„Želimo da pokažemo svima da studenti nisu bankomat, da znanje nije roba, i da su studenti budućnost države. Nećemo dozvoliti da se neko ko ima milione okorištava od studenata“, rekao je Dronjak.

Inače, ovih dana aktuelna je priča studenata Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Banjaluci koji su u četvrtak, umjesto obrazaca za drugu obnovu godine, dobili ispisnice sa fakulteta.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta, Radomir Jerkić, rekao je da su oni već kontaktirali rukovodstvo Univerziteta i da su dobili optimističan odgovor da će sve uskoro biti riješeno u korist studenata.

„Bilo bi dobro da na sutrašnji plenum dođe što veći broj studenata, i da se svi zajedno dogovorimo o našim interesima, a da se onda predstavnici studenata sastanu sa rukovodstvom Univerziteta da vidimo koje je najbolje rješenje“, kaže Jerkić.

Iz rektorata demantuju navode pojedinih medija da studenti koji drugi put obnavljaju istu godinu gube status redovnog studenta. Prorektor za nastavu, Simo Jokanović, kaže da je došlo do greške u razmijevanju novinara koji je prenio pogrešne informacije.

„Student koji dva puta obnovi istu godinu gubi status studenta koji se finansira iz bužeta, a ne status redovnog studenta. Dakle, student prelazi sa bužeta na samofinansiranje, ali i dalje ostaje redovan student“, rekao je Jokanović.

Na sutrašnjem plenumu biće riječi i o novom cjenovniku koji je nedavno usvojen na banjalučkom Univerzitetu. Prema ovom cjenovniku, studenti koji obnavljaju godinu plaćaju za obnovu 100 maraka plus administrativne troškove u iznosu od 40 maraka. Do sada su studenti koji obnavljaju godinu plaćali 2.5KM po ECTS bodu, a oni koji su onbavljali godinu zbog 20 ECTS bodova, plaćali si obnovu 50 maraka.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar