fbpx

U sklopu Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, udruženje “Nova generacija” organizovalo je niz aktivnosti u Domu omladine i trgu Krajine. 

U internet sali doma omladine prisutnima su se obratili Sanja Malić iz Centra za socijalni rad, Danijela Bašić iz organizacije “XY”, te Maša Mirković i Bojan Arula iz “Nove generacije”. Oni su ukratko predstavili problem trgovine ljudima, a zatim pustili animirani film “Dvije djevojčice” i dva spota muzičara Frenkija, koji govore o ovoj temi.

Predsjednik “Nove generacije” Bojan Araula rekao je da postoje razne vrste eksploatacije ljudi – seksualna, radna, prosjačenje, vršenje kriminalnih radnji, trgovina organima, pa i odlazak u rat.

Foto baza

“Kod nas su zabilježeni trgovina ljudima radi prostitucije i radi prosjačenja, što je i najrašireniji vid. Ne znam tačan broj ljudi koji su žrtve, ali je to značajan broj na nivou BiH. Ukoliko roditelj tjera dijete na prosjačenje, to se tretira kao prekršaj, a ako treće lice to radi onda je to krivično djelo. Protiv toga se borimo posljednjih godina i pokušavamo da izmijenimo zakon, još uvijek ide jako teško, ali se nadam da ćemo uskoro i to riješiti.”

Nakon Doma omladine, aktivnosti su se preselile na trg Krajine, gdje je postavljen štand sa informativnim lecima i nakitom koji su napravili štićenici “Nove generacije”. Sav prihod od prodaje nakita namijenjen je djeci koja borave u Dnevnom centru udruženja.

Takođe, mališani su imali priliku da se zabave crtanjem, a DIS pozorište je publici poklonilo izvođenje predstave na temu trgovine ljudima.

Osim Banja Luke, slične aktivnosti organizovane su i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

 

eTrafika.net

 

 

Napiši komentar