fbpx

Peti Festival nauke u Banjaluci nudi posjetiocima mnoštvo eksperimenata i radova iz oblasti fizike, hemije, matematike, tehnologije… Vrata Festivala su otvorena juče u Domu omladine, a Banjalučani imaju priliku da ga posjete danas do 17 časova. 

Festival je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić. On je istakao da je cilj približavanje nauke posjetiocima, kao i izazivanje interesovanja za to šta se zapravo dešava u nauci.

“Na Festivalu učestvuje 18 izlagača, među kojima su predstavnici fakulteta oba univerziteta u Republici Srspkoj, srednje škole, te Centar za promociju nauke iz Beograda. Oni će predstaviti zanimljivu stranu, pa će posjetioci moći da vide različite eksperimente iz fizike i hemije, hologram, robot od lego kockica i 3D štampač”, rekao je Komić u obraćanju novinarima.

Podrži eTrafiku

Tokom prvog dana Festivala posjetioci su mogli vidjeti razne hemijske reakcije i eksperimente koje su izvodili učesnici. Stefan Soldo sa odsjeka za fiziku banjalučkog PMF-a ističe da su se oni predstavili sa Teslinim transformatorom, Nenjutnovskim fluidom, hologramom, laserima…

“Na našem štandu su se mogle vidjeti pokazne vježbe koje imaju za cilj da na što zanimljiviji način svijet fizike približe djeci, ali i odraslima. Ono što nam je posebno drago jeste da svi žele sami da probaju, da vide kako to sve funkcioniše”, navodi on, te dodaje da na festivalu PMF učestvuje posljednje dvije godine.

“Veoma nam je drago što možemo biti dio ovakvog projekta. Nadamo se da ćemo na ovakav način podići interesovanje mladih da se bave naukom, što je i cilj festivala”, kazao je Soldo.

Poljoprivredni fakultet iz Istočnog Sarajeva predstavio je različite vrste insekata. Oni ističu da im je cilj pokazati posjetiocima šta su to zapravo insekti i kakav je njihov značaj za našu prirodu.

“Svi znamo da su insekti najmnogobrojnija klasa životinja, veoma su raznoliki po obliku i načinu života. Ovdje možemo da vidimo neke od vrsta koje su zastupljene na našim prostorima. Neke od njih su štetne za našu poljoprivredu, kao što su zlatice, dok druge poput pčela zapravo doprinose našoj prirodi. Mi želimo mladima, a i odraslima da približimo upravo sam pojam insekata i šta oni čine”, rekli su nam oni.

festival nauke 2015 bl (3)

Ulaz na Festival je slobodan, a danas ga možete posjetiti od 10 do 17 časova. Takođe, danas će biti nagrađeni najbolji naučno-istraživački radovi.

festival nauke 2015 bl (11)   festival nauke 2015 bl (7)  festival nauke 2015 bl (9) festival nauke 2015 bl (10)

eTrafika.net – Dragana Eremija

Napiši komentar