fbpx

Na drugom festivalu simboličnog naziva „Prijatelj djece“, organizacija „Nova generacija“ predstavila je večeras u Domu omladine svoj rad tokom proteklih godinu dana. Tom prilikom podijeljene su zahvalnice donatorima i volonterima, a štićenici organizacije predstavili su se posjetiocima kroz recitacije.

Predsjednik udruženja Bojan Arula naglasio je da „Nova generacija“ postoji izričito zbog pomoći djeci, te se zahvalio na nesebičnoj pomoći ljudima koji podržavaju rad ove organizacije.

Izvršna direktorica Maša Mirković osvrnula se na dostignuća udruženja i uporedila stanje od prije godinu dana i danas. Između ostalog, od polusrušene kuće napravljeno je utočište za djecu sa ulice i djecu koja su žrtve porodičnog nasilja. U njoj su opremljene prostorije za rad volontera i socijalnih radnika sa djecom, a planirano je uređenje još soba kako bi njihov rad bio još uspješniji.

Podrži eTrafiku

Nakon kratke prezentacije rada, posjetioci festivala mogli su kupiti unikatan nakit koji je plod radionice u sklopu ove organizacije. Cijene nakita bile su simbolične, a prikupljeni novac namjenjen je upravo mališanima.

Udruženje “Nova generacija” nastalo je 2004. godine kao projekat Unije studenta socijalnog rada u Banjoj Luci. Ideja vodilja bila je da diplomirani studenti nastave sa svojim dobrotvornim aktivnostima. Iz udruženja ističu da svako dijete ima pravo na srećno djetinjstvo, porodicu i dom. Trenutno u udruženju djeluje preko 80 volontera, a njihov rad pomaže preko 70 donatora.

Pružanje usluga

„Nova generacija“ trenutno pruža nekoliko usluga. U saradnji sa Centrom za socijalni rad realizuje Prihvatnu stanicu za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, kroz koju mjesečno prođe oko 30 djece. Ta djeca dobijaju kratkotrajan smještaj, ishranu, čistu garderobu, utvrđivanje identiteta…

Druga usluga koju građani mogu dobiti je Mobilni tim za hitne intervencije koji reaguje na poziv policije, koja ih obavještava o socijalnom problemu na koju je naišla na ulici ili domaćinstvu.

U okviru ovog udruženja funkcioniše i psihološko savjetovalište, podrška firmama, poslodavcima i radnicima, pomoć u učenju i priprema za prijemni ispit, čuvanje djece, kao i briga o starim i nemoćnim osobama.

Aktivni projekti

„Nova generacija“ trenutno ima 5 aktivnih projekata. Osposobljavanje za samostalan život podrazumjeva rad sa starijim maloljetnicima koji ne idu u srednju školu, kako bi stekli vještine koje bi mogli iskoristiti u budućnosti. Projekat čini obuka rada na računaru, radionica pravljenja nakita i slikanja na staklu, a u njega je uključeno oko 30 djece.

Humanitarna akcija „Kad malo znači mnogo“ ima za cilj prikupljanje materijalnih i finansijskih sredstava za Dnevni centar za djecu žrtve porodičnog nasilja, Dnevnog centra za djecu ulice, kao i planirane Sigurne kuće za djecu žrtve seksualnog zlostavljanja. Pored novca, potreban im je građevinski materijal, hrana sa dužim rokom trajanja, higijenski proizvodi, odjeća, obuća, posteljina, školski pribor…

Dnevni centar za djecu sa ulice radi od aprila prošle godine i u njega dolaze djeca nađena u skitnji, prošnji, na radu, kao i djeca koja su u riziku da žive i rade na ulici. Dnevni centar za djecu žrtve porodičnog nasilja je mjesto gdje dolaze djeca koja su okviru svojih porodica doživjela neku vrstu nasilja, te im se pomaže da prevaziđu doživljene traume. Sa njima rade tri socijalna radnika i jedan psiholog. Tokom boravka Centru, djeca prolaze kroz radionice matematike, engleskog jezika, plesa, glume, kulinarstva…. Voditelji svih radionica su volonteri „Nove generacije“. Djeca u Centar dolaze po preporuci Centra za socijalni rad, ali mogu doći i iako nisu na njihovoj evidenciji.

Projekat „Stariji brat, starija sestra“ traje već 10 godina i u njemu učestvuje 25 volontera. Svrha je da volonteri za „brata“ ili „sestru“ imaju djecu iz Doma Rada Vranješević, te ih najmanje dva puta sedmično vode na zajednička druženja u pozorište, kino, park, tržne centre…. Cilj je predstaviti mališanima život van institucije u kojoj žive.

Sve informacije o „Novoj generaciji“ možete dobiti putem njihove internet stranice.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić / Foto: eTrafika – Nevena Vasiljević

[post_ender]

Napiši komentar