fbpx

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, najavio je pokretanje inicijative za promjenu sporazuma o vojsci, između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i dopunama i izmjenama Zakona o Oružanim snagama, u dijelu koji predviđa ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju.

„Ideja je da se vojska ukine. Mi ćemo insistirati na tome. U RS o tome postoji konsenzus, a nadam se da će i Federacija o tome razmišljati. Od 2,5 milijardi maraka koliko je potrošeno, jedna trećina ide iz Republike Srpske, to znači da RS ne bi imala nijedan problem sa finansijama, ne bi joj trebao ni MMF ni bilo ko drugi da nema tih troškova“, rekao je Dodik.

Političkog analitičara, profesora Radomira Neškovića, pitali smo da prokomentariše ovu inicijativu. Nešković je stavio naglasak na ekonomsku važnost ove odluke, i da ova inicijativa nema veze sa predizbornom kampanjom.

Podrži eTrafiku

„Previše novca se ulaže u odbranu na godišnjem nivou i suštinsko pitanje je na šta se troši toliko novac i kakva je kontrola potrošnje toga novca. Ideja je dobra ali teško izvodiva, jer je vojska BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH. Trebalo bi vojsku staviti u Parlamentarnu nadležnost, i onda bi se stvari brže rješavale“, rekao je Nešković

On je dodao da je ukidanje oružanih snaga najbolje rješenje, ali ako ne bude ostvarena, trebalo bi makar uspostaviti kvalitetan sistem kontrole trošenja sredstava  i smanjiti ogromne troškove vojske.

Politički analitičar Tanja Topić, takođe smatra da ova inicijativa nema veze sa predizbornom kampanjom.

“Demilitarizacija je ono za šta se SNSD zalaže već nekoliko godina, i nema izbornu fuknciju u ovom trenutku, prvenstveno zato što je demilitarizacija nacionalno pitanje, a predstojeći izbori su lokalni, kaže Topićeva za eTrafiku.

Nešković je za eTrafiku rekao i da inicijativa nema predizbornu funkciju, i da je demilitarizacija jedna dobra ideja koja bi riješila problem učlanjenja u Nato pakt.

„ Ako dođe do demilitarizacije BiH, to bi značilo da ona ne bi morala biti članica NATO pakta, ili bi mogla biti članica u nekoj sporednijoj ulozi. Ako dođe do demilitarizacije, sve prepreke ulaska u NATO pakt se poništavaju“, objašnjava Nešković.

Nešković je podsjetio na legitimnost stavova oba entiteta za ulazak u NATO pakt. Srbi su u teškoj poziciji jer se protive tome, ali je njihov stav ipak legitiman i ne može se isključiti. On takođe smatra da je ideja o demilitarizaciji teško ostvarljiva jer će Bošnjaci teško pristati na to. Bošnjaci bi, u tom slučaju tražili da se Srbija i Hrvatska ili cijeli Balkan demilitarizuju.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar