fbpx

Više od 10.000 Banjalučana biće evakuisano u nedjelju ujutru zbog uklanjanja avio bombe kod Gradskog mosta u Banjaluci.

Početak akcije predviđen je za 9 časova, a građani koji žive u krugu poluprečnika 400 metara od Gradskog mosta dužni su napustiti svoje domove najkasnije do 8:30. U ovom prostoru zabranjen je boravak i kretanje građana, kao i rad trgovina. Akcija se završava oko 11 časova, kada se građani mogu vratiti u svoje domove.

Osim ove, prve zone, u prostoru od 800 metara udaljenosti od Gradskog mosta  zabranjuje se kretanje i boravak na otvorenom. Građani mogu boraviti u svojim objektima, ali ne mogu izlaziti vani. Uputstva ponašanja će biti naknadno saopštena, a odnose se na otvaranje prozora, isključivanje plina i struje i slično.

Podrži eTrafiku

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas novinarima da će avio bombu tešku skoro pola tone ukloniti deminerski tim iz stručnog štaba civilne zaštite.

“Godinama smo u ovoj zoni imali kontrole i ovo sredstvo nije bilo otkriveno, očigledno je bilo u mulju i promjene režima vodostaja su doprinijele da se ona otkrije. Naši ronioci zajedno sa deminarima iz stručnog štaba civilne zaštite su radili kompletno snimanje stanja, izvršili identifikaciju i pripremili plan uklanjanja i deaktiviranja. Taj plan obuhvata velike mjere bezbjednosti imajući u vidu da se radi o sredstvu velikog punjenja i velike razorne snage. Policija će obezbjeđivati područje koje stanovništvo napusti, vodiće se računa o bezbjednosti imovine. Pružiće se pomoć licima koja su nepokretna, obezbijedili smo im privremeni smještaj u Domu penzionera”, naveo je Gavranović, dodajući da niko ne može garantovati da će ova akcija proći potpuno bezbijedno.

“Svi stručnjaci su ustanovili da kod ovakvih sredstava uvijek postoji mogućnost da dođe do eksplozije. Nema garancija da to može biti 100 odsto bezbijedno izvedeno, dužni smo da preduzmemo sve mjere zaštite ljudi  i imovine. Veliki je teret na našoj službi bezbjednosti. Najkritičniji momenat je prvo pomijeranje bombe, njeno povezivanje i dizanje. Ako tada ne dođe do detonacije, onda je velika vjerovatnoća da je možemo prevesti bez nekih problema”, naveo je on.

Predviđeno je da se nakon vađenja bomba preveze  na poligon na Manjači, gdje će biti uništena.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar