fbpx

Devetočlana porodica Pudić iz Brčkog živi u dvije sobice tuđe kuće, bez vode i kupatila, među zidovima punim vlage. Svoj dom su počeli praviti prije dvije godine, ali dalje od prve ploče nisu stigli. U porodici jedini radi Slobodan koji je građevinac, pa posla ima samo ljeti.

Početkom rata su se iz Banovića doselili u Brčko, gdje su bili smješteni u alternativnom centru. Prije 6 godina morali su ga napustiti i trenutno su kod jednog sugrađanina koji živi u Americi, pa im je ustupio kuću na korišćenje. Međutim, od njega je stigla vijest da se kuća prodaje, pa se Pudići boje da će uskoro ostati bez jedinog krova nas glavom. Prije dvije godine počeli su graditi svoj dom, ali finansije nisu dozvolile da odu dalje od prve ploče.

„Sve smo sami finansirali. Srećom, oko zidanja su nam pomagale muževe kolege, pa nismo morali plaćati majstore,“ priča nam Miladinka.
Vlada Brčkog im nikad ništa nije dala. Prošle godine su predali zahtjev za donaciju, ali je nisu dobili. Iako su im trenutni uslovi za život prilično loši, srećom nemaju problema sa zdravljem.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„Kuća nema kupatilo niti vodu. Zidovi su skroz propali, o prozorima da i ne govorim…. Kada pada kiša voda nam curi niz zidove. Hvala Bogu pa smo svi zdravi“, govori Miladinka.

pudici_3 pudici_4

Na pitanje kako preživljavaju, kaže da je situacija nekad dobra, dok nekad bude toliko loša da ne znaju kako dalje. Naučili su živjeti samo sa osnovnim potrepštinama, bez ikakvog luksuza.

Iako oskudijevaju u mnogo toga, djeca su više nego vesela i lijepo vaspitana. Dragana (16), Ilija (15), Zorica (11) i Milan (9) idu u školu, dok su Nemanja (2) i desetomjesečni Andrej kod kuće sa mamom i bakom Zorkom. Složni su u jednom – sanjaju svoju kuću, sa boljim uslovima za život.

Svi koji žele pomoći porodici Pudić, mogu to uraditi uplatom novca na račun broj 1011212000955602, otvorenog u Privrednoj banci Sarajevo, na ime Miladinka Milovanović. Svaka uplata je korak bliže ostvarivanju snova ove porodice, a baka Zorka poručuje da bi dobili svoju kuću kada bi svi dali samo po tri cigle.

 

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

[post_ender]

Napiši komentar