fbpx

Treća rafting regata Banjaluka – Beograd startovala je danas kada su se rafteri kluba “Kanjon” otisnuli na put dug 505 kilometara.

Iz Banjaluke je krenulo osam čamaca, a narednih 17 dana njihov broj će varirati od pet do deset. Tokom narednih 17 dana rafterima će se pridruživati kolege iz drugih klubova, ali i pripadnici Oružanih snaga, Specijalne policije RS, SIPA-e… Na granici sa Srbijom će im se priključiti članovi Rafting saveza Srbije, koji će zajedno sa njima ući u Beograd.

Koliki izazov regata predstavlja dovoljno govori činjenica da učesnici dnevno veslaju između 10 i 12 sati. Predsjednik kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir rekao nam je da su rafteri navikli na veslanje  na divljim vodama i brzim rijekama, pa njihovi čamci nisu konstruisani za mirne vode.

Podrži eTrafiku

“Sava i donji tok Vrbasa praktično stoje, ukoliko ne veslate čamac će vam stajati. Za nas je veći izazov kiša i vjetar, koji su nas prošle godine pratili punih osam dana. Rafteri su na sve to spremni, ovo je provjera sposobnosti i dokazivanje da su naši ljudi spremni da veslaju po 12 sati dnevno. Ovo je i ispitivanje mentalnih mogućnosti jer nemate jasan start dnevnog veslanja već morate izveslati dionice od 40, 50 ili 60 kilometara”, kazao je Pastir.

regata 2015 start (7)

Član rafting kluba “Kanjon” Radoslav Kaurin učestvovao je na prethodne dvije regate, a ističe da ne planira prestati u budućnosti.

“Pripreme traju cijele sezone jer stalno radimo na vodi. Prošle godine smo radili i tokom poplava pa smo stekli nova iskustva. Tokom prve regate smo imali sedam kišnih i sedam sunčanih dana. Naredne godine je bilo više kiše, ali je i voda bila veća. Sava je bila po četiri metra, zahtijevala je manje veslanja, dok je sada na minimumu. Više je zahtjevno mentalno nego fizički, jer moramo izdržati odsustvo od kuće i porodice”, rekao nam je Kaurin.

regata 2015 start (3)

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kazao je da regata u sebi ima sportski, ekološki, turistički i politički duh.

“Značaj regate je velik jer ona potvrđuje naše opredjeljenje da čuvamo blago koje imamo, a to su naše rijeke. Ekološka dimenzija je značajna i naglašena, kao i sportska aktivnost. U turističkom smislu ovo je promocija naših destinacija oslonjenih na Vrbas i Savu. Veza između RS i Srbije se simbolično potvrđuje i na ovaj način zato što su rijeke neprekidna nit i te veze nikada neće prestati. Zbog toga regata ima svoj politički smisao i dublju simboliku”, naveo je Gavranović.

Dolazak u Beograd je planiran za 08. oktobar, gdje će ih dočekati gradonačelnik Siniša Mali. Regatu je podržao Grad Banjaluka, Turistička organizacija Grada Banjaluka, kao i kompanije Nestro, Mtel, Hemofarm i Tropik.

regata 2015 start (1)  regata 2015 start (6)

regata 2015 start (8)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar