fbpx

Syriza je proteklih mjeseci doživjela mnoge poremećaje i preslagivanja. Posljedica je to odluke vlade da nakon referenduma o mjerama štednje i više od 60% ljudi koji su im odlučno rekli NE, te mjere ipak sprovedu.

Grčka vlada, na talasu neviđene podrške naroda u Grčkoj, ali i velike solidarnosti širom Evrope, pod ultimatumom „pristanite ili vas izbacujemo iz Evrozone“, ipak je popustila. Pokazalo se da Tsipras ipak ne želi da ide tako daleko i kreditori su to shvatili. Grčki ultimatum „pristanite Vi ili izlazimo iz Evrozone“ nije se desio.

Jedni su govorili da je to bila racionalna odluka jer je alternativa bila višemjesečni haos, štampanje nove valute, raspodjela iste, u situaciji kada je eura već ponestajalo iz pojedinih banaka, procesu koji bi trajao mjesecima i imao nepredvidive posljedice. Drugi su ovu odluku smatrali izdajom povjerenja naroda, nedostatkom hrabrosti, prokockanom šansom.

Podrži eTrafiku

„Glasaću za Narodno Jedinstvo (Popular Unity)“ , izjava je Janisa Varoufakisa, nekadašnjeg glavnog pregovarača sa Trojkom i ministra ekonomije u Tsiprasovoj vladi, koji predstavlja jednog u nizu prvaka Syrize (iako je on u vladi nastupao kao nestranačka ličnost), koji sebe više ne vide u toj stranci. On poziva Grke da glasaju za stranke koje se protive memorandumu o štednji, za koji i dalje tvrdi da je apsolutno neodrživ i onemogućava bilo kojoj grčkoj vladi da se efikasno bori protiv oligarhije i da zaustavi krizu. Varoufakis nije zaboravio da podvuče da se ovaj poziv ne odnosi na fašističku Zlatnu Zoru.

Narodno Jedinstvo, politički spin-off ili dijete Syrize je, nova mlada stranka koja je postala utočište mnogih koji u Syrizi nakon referenduma nisu mogli ostati. Sam naziv potekao je od stranke Unidad Popular, čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, zbačenog u čileanskom državnom udaru i trebao bi da naglasi smijer kojim će se stranka kretati. Dvadesetdevet Syrizinih poslanika na čelu sa Tsiprasovim doskorašnjim ministrom energije Panagiotisom Lafazanisom, čiji je program, manje više isti kao i program Syrize prije referednuma. Radikalna borba protiv memoranduma i štednje na svakom koraku, sve dok ne bude napušten. Zamjera Syrizi što je Euro stavila iznad interesa građana i otvoreno govori da su spremni da Euro i napuste. Pored njega, nova stranka može da računa i na doskorašnju najmlađu predsjednicu parlamenta Zoe Konstantopoulou, kao i na živu legendu grčke politike, devedesttrogodišnjeg europarlamentarca Manolisa Glezosa, koji je na grčkoj ljevici aktivan više od pola vijeka, još od kada se 1941. popeo na atinski Akropolj i pokidao nacistilčku zastavu i postao simbol pokreta otpora.

Udari na Syrizu se nisu tu zaustavili jer je nedavno i njena omladina objavila da je napušta. Grupa od 37 članova Centralnog komiteta omladine Syrize objavila je da nakon prihvatanja trećeg programa pomoći Grčkoj, ne mogu ostati u stranci koja je postupila protiv svojih vlastitih uvjerenja.

Nakon svega ovoga činilo se da Syrizu očekuju crni izbori. Međutim, posljednje ankete govore da je ova stranka izgubila tek oko 5-6% podrške od posljednjeg trijumfa. S obzirom na sve tektonske poremećaje, ukoliko se ovaj gubitak zadrži na tom postotku, Tsipras treba da bude i sretan što mu je stranka izgubila svega 6%. Trenutno su izjednačeni sa svojim starim rivalom Novom Demokratijom, tako da je ponovo sa takvim rezultatom koaliciona vlada izvjesnija nego jednostranačka. Ali koja će to biti, saznaćemo nakon nedjelje.

Iscjepkana ljevica nastavlja svoju vječnu borbu za promjenom u Evropi i za raskid sa dosadasnjim načinom vođenja politike. Kao mali savjet možda može da posluži Varoufakisova izjava “ljevica bi trebala da se čuva svojih prijatelja koji se boje suočiti sa onima koji imaju moć”.

eTrafika.net – Goran Stojković

Napiši komentar