fbpx

Danas je u banjalučkom velesajmu otvoren prvi Međunarodni sajam zanatstva – starih zanata, opreme i repromaterijala za potrebe zanatstva, koji je organizovala Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske.

Svoje proizvode na sajmu će predstaviti 140 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske, a sajam će trajati od 20. do 22. septembra i ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Pored ostalih sajamskih aktivnosti, na sajmu će se demonstrirati i djelatnosti, zanimanja ili vještine starih zanata, koje treba da vjerodostojno pokažu kako se nekada radilo i novi zanati i vještine koji su u skaldu sa današnjim vremeneom i tehnologijama. Sajam će posebnou pažnju posvetiti ženama i mladima u preduzetništvu.

Podrži eTrafiku

Sajam je otvorio ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević koji je rekao da se na ovaj način želi pokazati da zanatstvo u Srpskoj ima perspektivu i da se ovim promoviše i kulturna baština RS.

“Pomagali smo afirmaciju zanatskih djelatnosti, a činićemo to i ubuduće. Donijeli smo i Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti koji omogućuje bolji razvoj i afirmaciju zanata u RS”, rekao je Kovačević i dodao da će Ministarstvo i dalje sarađivati sa Zanatsko-preduzetničkom komorom RS u cilju rješavanja svih problema koji onemogućuju razvoj zanatstva.

Otvaranju sajma prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović koji je rekao da grad posebno nastoji da očuva stare zanate i stvori što bolji ambijent za njihov rad.

On je podsjetio da je u posljednjih nekoliko godina Banjaluka izdvojila više od 3.000.000 KM za podršku zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

Direktor Zanatsko – preduzetničke komore RS Jovica Bratić rekao je da statistika pokazuje da se više zanatskih radnji otvara nego zatvara i dodao da neki zanati izumiru, ali i da nastaju novi.

“U zanatstvu su sva zanimanja deficitarna, pa ćemo u narednom periodu nastojati da kod mladih probudimo interesovanje za zanatske djelatnosti”, kazao je Bratić.

 

 

eTrafika.net – D. Radujković

Napiši komentar