Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je popis proizvoda koji su opasni po zdravlje ljudi, a najviše djece.

Oni su u prvoj polovini ove godine obavili kontrolu proizvoda na tržištu BiH i utvrdili na najveći broj opasnih proizvoda odnosi se na dječije igračke i kozmetiku, te da najveće prijetnja vreba od hemijskih supstanci koje se nalaze u sastavu proizvoda, čak 59 odsto.

“Prilikom upotrebe neusklađenih proizvoda, potrošači su izloženi različitim vrstama rizika. Neusklađeni proizvodi, pronađeni na tržištu BiH, u najvećem procentu predstavljali su
hemijske rizike za potrošače”, naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Prema podacima ove Agencije za dvije i po godine sa tržišta BiH povučeno je ukupno 24 317 proizvoda, dok je 6 917 uništeno, a najviše ih je porijeklom iz Kine.

Dragan Doko, iz Ombudsman za zaštitu potrošača rekao je da je zabrinjavajući podatak da su najviše ugrožena djeca koji su ujedno i najranjiviji dio potrošačke populacije.

“Nužno pojačati aktivnosti na kontroli tih grupa proizvoda prilikom uvoza od strane kontrolnih kuća i ovlaštenih laboratorija kao i jačanje odgovornosti samih proizvođača i uvoznika kada su u pitanju naknade oštećenim potrošačima. Najkraći sažetak ili preporuka potrošačima na temelju ovog izvještaja bi bio da pojačaju oprez prilikom kupovine igračaka, dječje kozmetike i električnih aparata porijeklom iz Kine. Naročito je potrebno obratiti pažnju na deklaraciju i provjeru postojanja ”ce” oznake koja garantira sigurnost proizvoda”, navodi Doko.

Proizvodi koji su povučeni sa tržišta:

Dječja lutka „MISS THEA“

Drvena igračka „Slagalica oblika“

Plišana igračka „Uskršnji zeko”

Gumene igračke za kupanje „Play Gro“

Magnetna igračka „Zmijska jaja

“Dječja kozmetika „Alverde Molkemichel“

• alverde Molkemichel krema za lice, 75 ml
• alverde Molkemichel šampon, 200 ml
• alverde Molkemichel gel za tuširanje, 250ml
• alverde Molkemichel losion za tijelo, 200ml
• alverde Molkemichel pjenušavi sapun, 250ml

Dezodorans „Harmony of Flowers“

Desktop računari „Lenovo“

Bežični telefoni „Gigaset SL910“

 

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

[post_ender]

 

Napiši komentar