fbpx

Danas je u sklopu akcije „Očistimo zemlju za jedan dan“ nekoliko desetina hiljada volontera širom BiH uklanjalo divlje deponije u svojim mjestima. Novinari i saradnici portala eTrafika.net pratili su ovu akciju u nekoliko gradova naše zemlje.

U Republici Srpskoj je u akciji učestvovalo oko 50.000 volontera iz svih krajeva zemlje, koji su skupljali otpad na više od 700 lokacija u zemlji.

U banjalučkom parku Mladen Stojanović projekat je zvanično otvorila ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja je naglasila da je ovo akcija od izuzetnog značaja za sve stanovnike u zemlji.

Podrži eTrafiku

„Ovoj akciji su prethodile dvije akcije koje su održane početkom i sredinom godine, a poslije planiramo da organizujemo još jednu masovnu akciju u saradnji sa japanskom ambasadom. Drago mi je da se ovoliki broj volontera odazvao našem pozivu i ovim putem bih apelovala da se mnogo više pažnje posveti očuvanju životne sredine“, rekla je Golićeva.

U Banjaluci je čišćenje organizovano na četiri lokacije, pa su se tako volonteri iz parka Mladen Stojanović zaputili u grupama ka naseljima Lazarevo, Motike, Banj brdu i Banjalučkom polju.

Dragan Jotić, koji je učestvovao u akciji, za portal eTrafika je rekao da je ovo jedan veliki projekat koji bi trebao da podigne svijest kod građana Banjaluke i zbog toga se bez imalo razmišljanja prijavio.

„Slučajno sam na „Fejsbuku” vidio da će se održati akcija i odmah sam se odlučio da učestvujem jer je ovo jedan od boljih projekata koji ima jasan cilj. Nadam se da će ih biti još i da će svaki put učestvovati sve više ljudi“, rekao je Jotić.

Organizatori akcije su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”, u saradnji sa opštinama i gradovima u Srpskoj, a projekat je realizovan po uzoru na Estoniju i Sloveniju koje su prve organizovale ovakvu akciju.

U Prnjavoru je akcija čišćenja organizovana na dvije lokacije: na gradskom izletištu Borik i na jezeru Drenova, gdje su snage udružili aktivisti Crvenog krsta i mladi iz Odreda izviđača ”Kestengrad”, a podršku su dobili i od Komunalnog preduzeća koje se pobrinulo za prevoz krupnog otpada.

ciscenje prnjavor_lets_do_it

Oko 150 učesnika iz nekoliko trebinjskih omladinskih i građanskih udruženja dalo je svoj doprinos u jednoj od najvećih akcija u BiH posvećenoj čišćenju ilegalnih deponija smeća, zelenih i drugih površina. Građani Trebinja koji nisu članovi nekog od uduženja – Izviđački odred, planinarsko društvo Vučji zub, Crveni krst, speleološko društvo Zelena brda, Civilna zaštita,  Komunalno preduzeće, nisu pokazali naročitu zainteresovanost.

Učesnici akcije bili su podiljeni u nekoliko grupa i raspoređeni na različitim lokacijama: dionica uz magistralni put za Herceg Novi i Dubrovnik, potom desna obala rijeke Trebišnjice oko Bregovačkog bazena, te naselje Bregovi i centar grada. Za svaku pohvalu je bio veliki broj mlađih učesnika, osnovaca, koji su se pokazali vrijednim i snalažljvim.

Bijeljina je djelovala na tri fronta: kod Tri dlake na Drini, kod ušća Dašnice u Savu i na Pet jezera. Pedeset volontera pokupilo je isto toliko velikih kesa smeća, a kao poseban podvig izdvojili su izvlačenje ogromne traktorske gume iz šume. Osim druženjem, obrocima i pićem, aktivisti su nagrađeni i besplatnim vožnjama motornim čamcem koje im je omogućilo Eko društvo. Kod Pet jezera volonteri su pronašli bombu, pa se akcija na tom mjestu zaustavila, a policija je napravila uviđaj. Let’s Do It Bijeljina se sutra nastavlja, pa se akcija organizuje na još jednom mjestu. Volnteri se okupljaju u centru grada u 11 časova pa kreću na lokaciju koja će se naknadno odabrati.

U okviru akcije Let’s do it Bosnia, u Kantonu Sarajevo prijavilo se oko hiljadu volontera u 8 opština koji su raspodijeljeni na više područja. Naša ekipa posjetila je vrijedne volontere opštine Centar koji su bili u Velikom parku, preko puta BBI-a centra. Ovom prilikom smo razgovarali sa koordinatorkom za ovo područje Enom Šečić.

„U početku je na ovoj lokaciji bilo oko 40 volontera, ali iz minute u minutu pristizali su novi. Svaki učesnik akcije je dobio vreće za otpad, rukavice i osvježenje. Nakon završetka akcije na ovoj lokaciji, otpad je izbačen na odlagalište odakle ga na deponiju voze ljudi iz komunalne službe.“

Ovu akciju je podržalo Triglav osiguranje koje je na lokaciju Velikog parka poslalo 30 volontera, na isti način je svoj potpis dala i Unicredit banka.

U popularnoj parkuši sreli smo gospodina Himzu Oruča, komandanta civilnog štaba opštine Centar.

„S obzirom da je u društvu zavladala jedna apatija prema svemu, ja sam zadovoljan odzivom naših građana. I ubjeđen sam da treba više ovakvih akcija, jer samo ovako može proraditi svjest gradjana kada je u pitanju zaštita okoline naše države. Održavati okolinu je kultura življenja!“

U Sarajevu je između ostalog čišćena i okolina Bentabaše, Aleja ambasadora, Tabija, Trebević…

Akcija u Zenici odvijala se na 18 punktova. Koordinacija akcije  vršila se iz štaba koji se nalazi u prostorijama Eko – foruma Zenica.

Treba dodati kako je zeničko komunalno preduzeće ‘Alba’ obezbijedila na dan akcije besplatan odvoz smeća, deponija Mošćanica je prihvatala otpad bez naknade, a Civilna zaštita je obezbijedila potreban alat.

Posjetili smo jedan od punktova akcije, na Carini, gdje smo zatekli članove Saveza izviđača Opštine Zenica kako daju svoj doprinos akciji.

“Savez Izviđača Opštine Zenica se uključio u svjetsku akciju ‘Let’s do it, očistimo svijet’ sa oko 70 učesnika. Mi smo uzeli ovu lokaciju od Carine do Rudarskog doma, vidimo da je dosta prljavo, ima dosta posla, nadamo se da ćemo uspjeti nešto danas da očistimo. Inače mi u svom redovnom programu imamo svakog mjeseca ekološke akcije, bilo je lijepo da se i ovdje uključimo, koliko nas ima – ima, nadamo se da ćemo zaista uspjeti nešto danas,’ izjavio je za eTrafiku član predsjedništva Saveza izviđača Opštine Zenica Zekerijah Avdić.

U Ljubuškom je oko 30 volontera učestvovalo u akciji čišćenja, a cilj je bio obuhvatiti prostor od Pošte do gradske sportske dvorane. Najviše posla bilo je u praku i oko njega. Među otpadom pronalazilo se sve i svašta, pa čak i viljuške i noževi, razbijene čaše, odjevni predmeti. Kao i prije svake veće akcije, volonteri su bili upozoreni da se paze povreda, da se ne kupe stvari poput igala, prljavog razbijenog stakla, leševe životinja, te eksplozivne naprave, nego da se kontaktira koordinator projekta u gradu ili policija.

Prolaznici su volontere provocirali pitanjima „Ko vas plaća“, na šta su oni spremno odgovarali „Niko, mi smo volonteri“. Mogli su se čuti i zblobni komentari na temu politike i pitanja da li je u toku neki maskenbal. Međutim, u susret volonterima izašli su mnogi prolaznici, vlasnici kafića, ali i konobari te im dijelili piće.

„Ako ste volonteri i ako ne dobivate platu za ovo, ja ću vam platiti piće“, rekao je jedan od prolaznika dok je određena skupina volontera čistila prostor iza crkve sv. Kate.

eTrafika.net

Napiši komentar