fbpx

Povodom obilježavanja 50. Kočićevog zbora danas je u Banjaluci otvorena “Kočićeva knjižara”, koja se nalazi u Gospodskoj ulici.

Knjižaru je otvorio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović koji je naglasio da su dani posvećeni ovom piscu nešto što Banjalučani i ljubitelji pisane vijesti ne smiju propustiti.

“Građani imaju priliku da u nizu aktivnosti tokom ove manifestacije vide njegova zalaganja za one vrijednosti koje je promovisao, a koje su i dalje aktuelne. On je veliki borac za pravdu, istinu, slobodu i otadžbinu. Zbog toga će njegovo ime vječno živjeti, a Banjaluka ga se vječno sjećati”, naveo je Gavranović.

Podrži eTrafiku

Prilikom otvaranja prisutni su imali priliku da vide i “Sabrana djela Petra Kočića”, izdanje koje je nastalo ove godine u saradnji Zadužbine “Petar Kočić” i Zavičajnog udruženja “Zmijanje”.

“Udružili smo snage da zajedno iznesemo organizaciju i izdali smo ‘Sabrana djela’, reprint izdanja Kočićeve prve knjige ‘Sa planine i ispod planine’ iz 1902. godine, njegovu spomenicu iz 1928. godine, pripovjetku ‘Jablan’ prevedenu na francuski, a mi u Zavičajnom udruženju ćemo još štampati sedam-osam knjiga. Kruna svega će biti monografija 50. Kočićevih zborova, koju ćemo promovisati krajem godine”, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog udruženja “Zmijanje” Dragutin Ilić.

kociceva knjizara bl (1)

Jubilarni 50. Kočićev zbor započeo je u nedjelju objavljivanjem imena dobitnika ovogodišnje Kočićeve nagrade, otvaranjem ovogodišnjeg likovnog saborovanja na Zmijanju, a Banjalučane sutra čeka drugi Festival izvorne muzike u dvorani Obilićevo.

“U nedjelju će se u parku Petar Kočić cijeli dan dešavati nešto zanimljivo i pozivam građane da dođu, mnogi će biti prijatno iznenađeni. Ovo je 50. jubilarni zbor i potrudili smo da napravimo nešto posebno”, istakao je Ilić, te od sadržaja manifestacije izdvojio koncert Biljane Krstić i grupe Bistrik na Trgu Krajine 28. avgusta, kao i Svečanu akademiju 29. avgusta u Banskom dvoru, gdje će doći brojni pisci iz cijelog svijeta.

“U nedjelju, 30. avgusta će na Kočićevom ognjištu biti dodijeljene nagrade i svi pisci će govoriti u čast Kočiću. Imaćemo i lijepo druženje sa piscima u manastiru Gomionica 29. avgusta od 13 do 16 časova, gdje će biti i pisci sa Zmijanja, kako bismo i njima odali priznanje za njihov doprinos afirmaciji našeg zavičaja”, najavio je on.

Kada govorimo o popularnosti i čitanosti djela Petra Kočića, trgovci  koji učestvuju u “Kočićevoj knjižari” rekli su nam je da “njegove knjige nisu tražene poput klasika Meše Selimovića i Ive Andrića, ali da ga građani rado čitaju”.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar