fbpx

Akcija pod nazivom “Očistimo zemlju za jedan dan”, u okviru koje će volonteri uklanjati divlje deponije u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, biće održana u nedjelju, 9. septembra, potvrđeno je u nevladinoj organizaciji (NVO) “Mozaik prijateljstva”.

Organizatori akcije – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”, u saradnji sa opštinama i gradovima u Srpskoj pozivaju sve građane da se odazovu pozivu i uključe u akciju čiji je cilj uklanjanje divljih deponija u urbanim i ruralnim područjima, tokom jednog dana.

Projekat će biti realizovan po uzoru na Estoniju i Sloveniju koje su prve organizovale ovakvu akciju, a, prema najavama organizatora, u čišćenju divljih deponija u Republici Srpskoj učestvovaće oko 50.000 volontera.

Podrži eTrafiku

Iz NVO “Mozaik prijateljstva” najavljuju da je okupljanje volontera u Banjoj Luci predviđeno 9. septembra u 11.00 časova u Parku “Mladen Stojanović”.

Volonteri će, nakon okupljanja, biti raspoređeni na čišćenje nekoliko lokacija u gradu – kod Parka “Mladen Stojanović”, na Banjalučkom polju, u mjesnim zajednicama Lazarevo 1, 2 i 3, te u Motikama.

“Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan” akcija je posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Razlog pokretanja akcije jeste spoznaja da u BiH postoji veliki broj ilegalnih deponija, koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu, zdravlje ljudi, te je otpad neophodno što prije odložiti u za to predviđena odlagališta ili reciklirati.

U Banjoj Luci je 28. jula organizovana probna akcija koja je imala za cilj čišćenje korita i dijela Rijeka Vrbas i Vrbanja uz obalu. Međutim, odaziv je bio poražavajuće mali, te je doprinos ljepšem i čistijem gradu dalo svega dvadesetak ljudi.

Ranije za portal “eTrafika” jedan od organizatora Dragana Zec naglasila je da je ovo jedan globalni projekat i da će BiH biti jedna od stotinu zemalja koje će ove godine učestvovati.

– Cijela akcija i njena organizacija su volonterske i neprofitabilne. Za ovaj posao niko neće biti plaćen. Čistimo zbog sebe, da uljepšamo sebi životnu sredinu.Tražimo sponzore, to je tačno, ali da nam pomognu u nabavci sekundarnih sirovina (vreće za smeće, rukavice, gorivo i sl.) ili da nam daju novac da kupimo to navedeno – rekla je tada Zec.

Ostaje nada da će 9. septembra odaziv biti znatno veći i da će građani Banja Luke dati svoj doprinos čistijem i ljepšem gradu.

Svi zainteresovani za ovu akciju mogu više informacija potražiti na fejsbuk grupi Let’s do it Banja Luka!

Ekipa “eTrafike” učestvovaće u ovoj akciji te vas obavijestiti o njenom ishodu.

 

 

eTrafika.net/O. Tešić

Napiši komentar