fbpx

Javno preduzeće “Šume Srpske” prošlu poslovnu godinu završilo je s gubitkom od 715.000 KM, ukupne obaveze preduzeća premašuju 70 miliona maraka, a v.d. direktora Dragan Grabovac i dalje vedri i oblači u ovom preduzeću!

On je opravdanje za katastrofalne finansijske rezultate pokušao da pronađe u poplavama koje su zadesile RS polovinom maja prošle godine, ali revizorski izvještaj o poslovanju ovog preduzeća, koji je uradila nezavisna revizorska kuća “EF revizor” iz Banjaluke, pokazuje da je, najblaže rečeno, nenamjenski i bahato trošio novac ovog preduzeća.

Troškovi “usluga”

Foto baza

Pojedine stavke u revizorskom izvještaju, u čijem posjedu je Press, djeluju šokantno i pokazuju da se sredstva razbacuju na potpuno nepotrebne stavke. U oči upada podatak da su “Šume RS” u prošloj godini samo na ugovore o djelu te privremenim i povremenim poslovima izdvojile čak 1.750.000 KM. Sagovornik našeg lista odlično upućen u poslovanje ovog preduzeća, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti, postavlja logično pitanje s kim su sklapani ugovori o djelu u iznosu od 1,75 miliona KM.

– “Šume RS” su u prošloj godini zaposlile skoro 200 dodatnih radnika i povećale ukupan broj zaposlenih na skoro 4.500, tako da se nameće pitanje zašto je pored tolikog broja zaposlenih potrebno angažovati dodatne saradnike i izdvajati toliki novac za njihove usluge. Pored toga, ugovori o djelu se vode kao troškovi ostalih usluga, među kojima su i zaštita šuma, šumsko-uzgojni radovi, komunalne usluge, doznake i registracija vozila, za što je izdvojeno ukupno više od 3.860.000 KM, a pored svih tih nabrojanih usluga pod tom stavkom posebno stoji i “ostale usluge”, za koje je izdvojeno 98.000 KM. Kakve su to ostale usluge za koje je izdvojeno skoro 100.000 KM? – pita naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, dodatni kuriozitet predstavljaju troškovi usluga održavanja za koje je izdvojeno 2.425.000 KM, od čega se na tekuće održavanje osnovnih sredstava odnosi 377.500 KM, za ostale troškove 118.000 KM, a za održavanje i pranje vozila čak 614.118 maraka. Naš sagovornik objašnjava da se, pored stavke za održavanje i pranje vozila, kao posebni troškovi vode nabavka auto-guma u iznosu od 354.260 KM, kao i nabavka rezervnih dijelova za koje je dato 895.544 KM.

Vode ih neznalice

– Paradoksalno djeluju i podaci da je za stručno obrazovanje izdvojeno 113.000, a za stručnu literaturu 57.000 KM, jer je po poslovnim rezultatima najlakše zaključiti da “Šume RS” vode prave neznalice. Uprkos tome, za službena putovanja i noćenja potrošeno je više od 220.000 KM, dok je za korišćenje privatnih automobila u službene svrhe izdvojeno 131.500 KM. Umjesto toga, trebalo bi dostaviti podatke o korišćenju službenih vozila u privatne svrhe, što se posebno odnosi na v.d. direktora, koji je od dolaska na tu funkciju najviše vremena potrošio vozeći se od jednog do drugog šumskog gazdinstva i jedući jagnjetinu s njihovim direktorima – tvrdi naš sagovornik.

On se na kraju pita zašto Grabovac još nije razriješen dužnosti, pogotovo što je objelodanjeno da su koalicioni partneri postigli dogovor da direktorska funkcija i dalje pripada socijalistima koji su otvoreno rekli da je njihov kandidat za tu funkciju bivši poslanik SP-a Risto Marić.

Grabovac: Dobri rezultati, osim gubitka!

Poslovni portal “Capital.ba” još prije dva mjeseca objelodanio je da je v.d. direktora “Šuma RS”, Dragan Grabovac, pokušao da prikrije negativan poslovni rezultat, jer je u prvom finansijskom izvještaju naveo da je preduzeće 2014. godinu završilo pozitivno i ostvarilo dobit 661.773 KM. On se pod pritiskom javnosti, i nakon što je nadzorni odbor odbio da prihvati takav izvještaj, kasnije pravdao da je naknadnim internim kontrolama utvrđeno da to nije tačno, nespretno priznajući da je preduzeće u stvari napravilo poslovni gubitak od 715.000 KM.

– Generalno uzevši, u većini segmenata planiranja postignuti su dobri rezultati, osim činjenice da je preduzeće poslovalo s gubitkom u iznosu od 715.151 KM – naveo je u drugom izvještaju Grabovac.

 

 

pressrs.ba

Napiši komentar