fbpx

Nakon Banjaluke i Mrkonjić Grada, došao je red na Jajce da ruši predrasude putem “Žive biblioteke”.

Proteklog utorka gradski park u Jajcu ponudio je građanima na čitanje dvije knjige – pokrivenu ženu, agnostika i volontera. Kako kaže Marina Tokić iz Omladinskog centra, koji je organizator sesije, posjećenost je bila zadovoljavajuća.

“S obzirom na to da živimo u maloj sredini, zadovoljni smo. Za lokaciju smo odabrali park jer je Jajce turistički grad pa smo htjeli privući i turiste, što smo uspjeli”, navodi ona.

Foto baza

Ovo je bila probna sesija i uvod u veće dešavanje koje nas čeka u septembru. Nije nam mogla otkriti više detalja o toj sesiji, ali je rekla da će taj događaj sigurno privući više lokalnih čitalaca.

Koncept “Žive biblioteke” nastao je u Danskoj prije 20ak godina, kako bi zbližio ljude koji se ne bi upoznali u standardnim okolnostima. Specifičnost “Žive biblioteke” je u tome što su “knjige” ustvari osobe, koje posjetioci “posuđuju” na određeno vrijeme i pitaju ih ono što ih zanima. Radi se o osobama koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije.

Organizator projekta je Helsinški parlament građana Banjaluka, koji projekat sprovodi u pet opština BiH, u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve”. Prva sesija održana je u Banjaluci 27. juna, kada su čitaoci imali na raspolaganju 12 knjiga, a “Žive biblioteke” su dalje obišle Mrkonjić Grad i Jajce, a u planu su i Sanski Most i Prijedor.

eTrafika.net, foto – senzor24.info

Napiši komentar