fbpx

U posljednjih mjesec dana bilo je velikih akcija uništavanja ambrozije, ali u samom centru grada, i to u neposrednoj blizini Gradske biblioteke i Muzeja Republike Srpske, ostala su čitava polja ove alergene biljke koja zadaje ogromne probleme ljudima koji žive i rade ovdje.

Brojni mještani od gradske komunalne službe traže da što prije krene u uređenje ovih dijelova grada i prije svega trajno ukloni ovaj korov.

Borka Gašić, zaposlena u Muzeju RS, kaže da u posljednjih mjesec dana svakodnevno udiše polen ambrozije na koji je alergična. Ona naglašava da je sramno da u glavnom gradu RS postoje površine u centru koje su zarasle ambrozijom i to na mjestu koje je izuzetno prometno.

Podrži eTrafiku

ambrozija– Svake godine imam identičan problem sa ambrozijom, a moram da dolazim na posao. Nedavno sam bila kod ljekara jer mi se pogoršalo zdravstveno stanje. Mnogi koji rade i žive ovdje svakog dana ukazuju na ovo, ali niko ništa ne radi da se biljka ukloni – kaže Gašićeva.

Niko ništa ne preduzima

I Miloš Lakić, koji dolazi u Gradsku čitaonicu, kaže da mu je neshvatljivo da niko ništa ne preduzima da posječe i iskorijeni ambroziju iz centra.

– Ovdje sam gotovo svakog dana i stalno slušam da ljudima smeta ambrozija koja se nalazi pored biblioteke. Ne mogu da shvatim zašto se ništa ne učini, osim da konstatujem da je to ogledalo našeg društva. Očigledno je da oni što odlučuju u gradu nisu alergični, pa ih je baš briga za druge – smatra Lakić.

Najveće površine obrasle ovim agresivnim korovom koji zadaje probleme velikom broju građana nalaze se u naseljima Obilićevo i Lauš.

Iako je u budžetu grada za ovu godinu obezbijeđeno 260.000 KM za uklanjanje korovišta i košenje ambrozije, a uništavanje ove biljke počelo još 13. jula, velike površine u gradu još su neraskrčene.

Šef odsjeka za komunalne poslove u gradu Banjaluka Draženko Kenjalo objašnjava da je jako teško izboriti se sa ambrozijom, ali da su oni u stalnom kontaktu sa građanima i djeluju na osnovu dojava o zaraslim parcelama.

– Propusta uvijek ima, ali mi se trudimo da u saradnji sa firmom „Tamaris”, koja održava javne površine, uklonimo sve štetne korove sa područja grada. Istina je da se građani žale na loše održavanje, ali odmah po dobijenoj prijavi pokušavamo da reagujemo. U svakom slučaju, komunalna policija svakodnevno kontroliše pokošenost javnih površina i poslije utvrđenih propusta postupa se po naloženim mjerama – kaže Kenjalo.

Kazne do 5.000 KM

On dodaje da problemu doprinose i nemarni vlasnici parcela koji ne žele da uređuju svoja imanja iako je to zakonom obavezno. Njima se u većini slučajeva ostavlja određeni rok za izvršenje mjera, a poslije toga izriču se prekršajne kazne u iznosu od 5.000 KM za pravno lice, 1.500 KM za odgovorno i 700 KM za fizičko lice.

Ovog ljeta na području grada, od polovine jula do polovine avgusta, obavljene su 42 kontrole košenja ambrozije na osnovu čega je utvrđeno da je pokošeno 81.500 metara kvadratnih zakorovljenog zemljišta.

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar