fbpx

Banjalučki šetači ponovo su organizovali humanitarnu akciju, te su danas u periodu od 19 do 20 časova kod Starog hrasta prikupljali udžbenike za đake od 5. do 9. razreda i školski pribor za članove Udruženja samohranih roditelja „Ponos“ iz Banja Luke. 

– Ponovo smo se okupili u znaku humanosti i nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći porodicama koje se nalaze na samom rubu egzistencije, ističu organizatori akcije i dodaju da na ovaj način pokazuju da brinemo jedni o drugima, razvijamo solidarnost i gradimo bolje društvo.

Šetači su akciju organizovali putem društvene mreže Fejsbuk, te istakli da pomoć mogu dati svi zainteresovani građani.

Podrži eTrafiku

– Djeca su neiskvarena i u ovakvim akcijama se zaista od srca učestvuje, poručuje jedan od šetača.

paketici-setaci

Predsjednica udruženja “Ponos“, Ramzija Spahić, ističe da  djeca, zbog koje je i organizovana ova akcija, dolaze iz najugroženijih porodica kojima udruženje svakodnevno daje pomoć u hrani, garderobi, obući i slično.

– Prije se dešavalo da su djeca išla u školu po mjesec dana a da nemaju pribor, većina njih nije ni imala knjige i sveske. Tokom posljednje dvije godine uspijevali smo da ih podmirimo što se toga tiče. Ova akcija će i toj djeci i njihovim roditeljima mnogo značiti, jer će imati barem osnovno za početak školske godine. Zamislite situaciju samohrane majke koja živi od 35 KM dječijeg doplatka, dvoje djece joj kreće u školu, a ona nema ni obuću ni odjeću ni knjige da ih pripremi, naglašava Ramzija.

Oko 150 porodica iz udruženja nalazi se na samom rubu egzistencije, dok im Centar za socijalni rad pruža jednokratnu pomoć u visini od 200 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou.

– Ova populacija je bez ikakve sistemske podrške društva jer Porodični zakon RS još uvijek ne poznaje kategoriju samohranih roditelja, ističu organizatori akcije.

setaci knjige 4

Slična akcija organizovana je u junu kada su se za udruženje „Ponos“ prikupljale životne namirnice.

Predsjednik centra za životnu sredinu Banja Luka i jedan od najistaknutijih šetača, Miodrag Dakić, ranije je naglašavao da humanitarne akcije ovog tipa predstavljaju i kritiku vlasti koja izdvaja novac za mnoge nepotrebne stvari, umjesto da pomognu onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Intervju sa Miodragom Dakićem možete pročitati na našem portalu – Dakić: Šetnje su tek počele!

Akcija prikupljanja udžbenika traje i sutra. Svi zainteresovani mogu pomoć donijeti kod Starog hrasta u periodu od 19 do 20 časova.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić/V. Stokić

Napiši komentar