fbpx

Nakon osam generacija koje su prošle kroz Akademiju za političke lidere u BiH, Institut za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile iz Banjaluke, na inicijativu Alumni organizacije polaznika Akademije realizuje ljetnju školu “Mladi i diplomatija” koja se od 17. do 19. juna održava u Banjaluci.

Ova škola je svojevrstan nastavak edukacije mladih političkih lidera koji su kroz rad Akademije usvojili osnovna znanja i vještine o liderstvu, medijima, evro-atlantskim integracijama, ali i imali priliku da se susretnu sa zvaničnicima nekih od institucija, razmijene kontakte, mišljenja i steknu dobra iskustva za dalji rad. Ljetnju školu “Mladi i diplomatija” otvorio je direktor “Perpetuum mobile Banjaluka”, Ilija Trninić, koji je istakao da su kao organizatori prepoznali unapređenje znanja, položaja i pozicija te uticaja u društvu mladih lidera koji su prošli program Akademije za političke lidere u BiH.

“Akademkinje i akademci su se samostalno organizovali kroz Alumni organizaciju, a mi smo prepoznali da su mladi ljudi i novi lideri značajan faktor u političkom životu i radu u BiH i regionu, dok na ovaj način hoćemo da ih osposobimo sa novim znanjima, vještinama i informacijama koji se nalaze na raspolaganju u ovom momentu”, kazao je on.

Podrži eTrafiku

mladi i diplomatija (2)

Bitno je napomenuti da su inicijativu za ovakvo nešto pokrenuli upravo polaznici Akademije na jednom od sastanaka Alumni organizacije, kada su istakli potrebu za organizovanjem edukacije posvećene upravo položaju i mogućnostima mladih u diplomatiji.

“Ovo nije škola za ambasadore, buduće diplomate, s obzirom da se sistem diplomatije posljednjih godina stalno mijenja i transformiše iz jednog starog u neki novi model. Oni koji prođu ovu ljetnju školu imaće prije svega mogućnost da u pet gradova BiH organizuju predavanja za mlade ljude iz različitih sfera života, kako bi oni tranformisali znanje, a prije svega uputili mlade ljude ka mogućnostima korišćenja fondova i sredstava Evropske unije namjenjenih za mlade ljude”, istakao je Trninić.

Otvaranju ove ljetnje škole prisustvovala je zamjenica šefa predstavništva Ambasade SAD-a u Banjaluci, Maria Stavropulos, koja je kroz prezentovanje rada ambasade i predstavništva u Banjaluci, ali i iznošenje ličnih stavova i iskustava vezanih za njen diplomatski angažman, izazvala kvalitetnu diskusiju i interakciju sa prisutnim polaznicima ljetne škole. Ona je ovom prilikom istakla da američka ambasada želi da vidi mlade ljude koji motivišu i pozitivno djeluju na svoje kolege, posebno mlade političare i one koji će biti nosioci funkcija, i koji će imati mogućnost odlučivanja u budućnosti.

“Iz onoga što sam mogla primijetiti na prezentaciji i diskusiji zaključujem da imate energične, inteligentne mlade lidere čime je naša motivacija za podršku ovakvim programima još veća. Vidjeli smo da Perpetuum mobile dovodi predstavnike ralizičitih političkih opcija iz cijele BiH na isto mjesto, što je odlična prilika da steknu iskustva i kontakte koja će kasnije moći upotrijebiti kako bi postigli viši angažman u politici i bili u prilici da odlučuju”, napominje ona.

mladi i diplomatija (1)

Svoje utiske sa prvog dana ljetne škole, ali i sa Akademije koju su prošli sa nama su podijelili Ljiljana Vasić iz Istočnog Sarajeva i Emir Ustavdić iz Sarajeva.

“Kada konkretno govorimo o generaciji u kojoj sam bila polaznik Akademije, nakon samog programa primijetila sam da je oko trideset procenata polaznika nastavilo svoj angažman u politici i to veoma uspješno, s obzirom da su izabrani su na određene funkcije. Iako sam promijenila zanimanje u međuvremenu, iskustvo sa Političke akademije mi je veoma bitno jer sam ga iskoristila u profesionalnom smislu, nastavila sam da radim na fakultetu i, vjerovali ili ne, iskoristila sam dosta stvari koje sam naučila na Akademiji vezane za obraćanje pri samom komuniciranju sa studentima. Ova škola i sama tema koja je vezana za diplomatiju je za nas sve veoma važna jer smatram da nam svima u razgovoru treba malo diplomatskih manira”, ističe Ljiljana.

Za Emira je ova škola mnogo zanimljivija u odnosu na Akademiju, s obzirom da se sami polaznici uglavnom poznaju od ranije, što doprinosi opuštenijoj atmosferi. Na pitanje o očekivanjima nakon završetka ljetnje škole i konkretnim koracima u radu i političkom aktivizmu, Emir napominje da već svi polako počinju da razmišljaju i o lokalnim izborima koji su naredne godine.

“Očekujem da ću znanja i vještine usvojene kroz samu Akademiju, ali i ovu školu iskoristiti u ličnom prezentovanju s obzirom da se vidim kao kandidata na lokalnim izborima naredne godine.”

Ovoj školi prisustvuje 30 mladih lidera iz 12 registrovanih političkih partija i 16 gradova BiH, a neki od predavača su Igor Davidović, bivši ambasador, a sadašnji savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, zatim gospođa Svetlana Cenić, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH i drugi.

eTrafika.net – Miloš Kovačević

Napiši komentar