fbpx

Porodica američkih Indijanaca u šestočlanom sastavu predstavila je sinoć Banjalučkoj publici tradicionalni ples i pjesmu indijaskih plemena sa sjevernog dijela američkog kontinenta. Ova porodica plesača je član „The Yellow Bird“, udruženja profesionalnih plesača koji su međunarodno priznati kao plesna trupa američkih Indijanaca.

Tradiocionalnim plesom, pričom i igrom, oni kroz autentično kulturno iskustvo prenose sopstvena znanja o značaju životne sredine, očuvanju života i poštovanju svega što nam je priroda podarila.

Publiku su kroz jednočasovni program vodili bračni par Ken i Doris Dankan, koji su pričom objašnjavali značenje svakog plesa koji su izvodili njihova tri sina i kćerka.

Podrži eTrafiku

„Drago nam je što nam je američka ambasada omogućila da večeras ovdje nastupimo. Želim da vam se zahvalim što ste došli da vidite bitan dio naše tradicije. Sve naše pjesme i plesovi imaju svoju svrhu i cilj. Ples trave predstavlja poštovanje prema zelenilu, ples orla predstavlja poštovanje prema pticama i tako dalje“, izjavila je Doris.

„The Yellow bird“ grupa koja postoji već 25 godina, većinu svojih nastupa je održala na prostoru Južne i Sjeverne Amerike, te Evrope, a 2012. godine su snimili sport sa poznatom pop pjevačicom Nelly Furtado.

Pored ovog nastupa, porodica iz Finiksa održala je nastupe u Sarajavu, Brčkom i Tuzli, dok je posljednji nastup zakazan za danas u Bijeljini.

indijanci bl (13) indijanci bl (1) indijanci bl (2)  indijanci bl (4)   indijanci bl (7) indijanci bl (8)  indijanci bl (10)

eTrafika.net – Goran Cvjetković

Napiši komentar