fbpx

Nakon “znojavog” truda i rada, studenti su otišli na zasluženi odmor. Nije teško pogoditi gdje se nalaze i gdje ljetuju?

Uglavnom su otišli svojim kućama, odmaraju, kvalitetnije se hrane i trude da što više uživaju. Nemaju neke krupne planove i poduhvate kako na najbolji mogući način iskoristiti ovo ljeto, a ono što je zajedničko njihovim planovima je ljeto bez učenja sa što više kvalitetnog odmora.

Kako će provesti ljetne dane i koliko im finansije dozvoljavaju da kuju planove, razgovarali smo sa studentima na univerzitetima u Republici Srpskoj.

Podrži eTrafiku

Prvo zarada, pa uživanje

Student novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Erna Duratović iz Prijedora, ljetni odmor ne doživljava u bukvalnom smislu, već razmišlja kako i gdje naći neki honorarni posao i zaraditi novac.

“Smatram da je raspust slobodno vrijeme za odmor, ali i da se radno provede, tako da sam u potrazi za nekim poslom, kako bih zaradila i imala obavezu tokom raspusta. Trenutno, vrijeme provodim tako što posjećujem lokalne festivale i svirke ovdje u Prijedoru, ponekad volontiram na njima, i, naravno, kupam se na rijeci Sani.”

Ukoliko nađe neki posao i zaradi određeni novac, Erna planira da sebi priušti odlazak na „Birfest“ u Beograd. More je već teže planirati i finansirati.

“Ovog ljeta ne vjerujem da ću na more, bilo je nekih planova ali finansije tu igraju ključnu ulogu i remete mi planove.”

Student Visoke škole za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Jovan Jelačić iz Trebinja, ljeto je započeo radno.

“Jedino nakon dobre zarade se i dobro uživa”, smatra Jovan, i dodaje:

“Radim onoliko da imam sebi za džeparca i da nakon radno provedenog vremena kvaliteno uživam. Planiram potrošiti sve što zaradim. Često idem na organizovane utakmice, to mi je veliki užitak”.

More se nekima podrazumijeva

Student farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, Sandra Perotić, i student politikologije u istom gradu, Vedrana Runjevac, ići će na more ovog, kao i prethodnih ljeta. Ove Trebinjke sebi to mogu da priušte, je im je takav užitak jako blizu.

Osim mora i odmora, Sandra ne razmišlja da ide još negdje iz Trebinja, jer, kako kaže, planova uvijek ima, ali sve u skladu s raspoloživim finansijama.

“Ne primam stipendiju, nemam mnogo slobodnog vremena da bih nešto radila, pa koliko moji budu ‘široke ruke’, toliko ću i planova ostvariti. Očekujem nagradu, bila sam vrijedna.”

Vedrana Runjevac kaže da ono što sigurno ima u planu je odmor u rodnom gradu uz prijatelje i rodbinu, te uživanje na crnogorskom primorju i jednodnevni izlet do Dubrovnika.

“S obzirom da živim na raskrsnici između crnogorskog i hrvatskog primorja, finansijski sebi to mogu priuštiti, a mislim da studenti ne planiraju neka velika putovanja.”

Društvo, kafana, roštiljanje

Student šumarstva na banjalučkom Univerzit etu, Igor Paprica iz Foče, kaže da su društvo i kafana neizbježni svakog ljeta i svakog ljetnog dana, a planira da iskoristi okolnu prirodu i ljepote grada u kome živi.

“Imam u planu da se cijelo ljeto odmaram i uživam u dobrom društvu i kafani. Tu su okolna fočanska izletišta i planine za roštiljanje i kampovanje, vikendice, rafting, sve je to kod nas nezaobilazno. Što se tiče odlazaka van Foče, ne vjerujem da će to finansije dozvoljavati, ali Guču nisam propustio ni ovo ljeto. ”

Velikih para i planova u studentskim džepovima i glavama nema, ali jedno je sigurno, studenti će i ovog ljeta znati kako i gdje da uživaju. Dobro društvo zna za dobar užitak.

 

 

 

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar