fbpx

Izumitelji pospješuju ekonomiju i guraju civilizaciju naprijed od pamtivijeka. Zato i nije čudno što su upravo oni bili prvi koji su testirali svoje izume. Mnogi od njih, svoje vizije platili su glavom.

Sajt „Biznis insajder” je pomoću „Vikipedije” sastavio kratku listu genijalnih inženjera, naučnika i drugih avanturista koji su poginuli u pokušaju da dokažu svoje ideje.

1. Osnivač kompanije „Stenli motor keridž” sudario se sa gomilom posječenog drveta

Podrži eTrafiku

Frensis Edgar Stenlin (naslovna fotografija)  i njegov brat blizanac Frilan Oskar Stenli, izumili su automobil „Stenli stimer” 1896. godine. Oni su 1906. godine oborili brzinski rekord za najbrže izvezenu milju (1,6 kilometara) za 28,2 sekunda. To znači da je njihov automobil mogao da postigne brzinu od 205 kilometara na sat.

Braća su 1918. prodala kompaniju, a kasnije te godine izgubila život u automobilu koji su sami stvorili.

2. Izumitelj balona na topao vazduh poginuo prilikom prelaska Engleskog kanala

Izuzetno teatralan Pilatr de Rozie ponudio se da učestvuje u prvom letu balona na topli vazduh 1783. godine zajedno sa markizom Darlandom zato što nije želio da dozvoli da ta čast ode nekom drugom. Ovaj let od njega je napravio slavnu osobu.

Međutim, druga dva muškarca odnijela su titulu osoba koje su prve prešle Lamanš pomoću balona, ali njihov let nije bio bez problema, i umalo su izgubili život.

Pilatr de Rozije zavidio im je na slavi, zbog čega je stvorio balon „Rozie” da bi riješio probleme koji su mučili druge izumitelje. Nešto je, međutim, krenulo po zlu prilikom prelaska Lamanša i on je poginuo.

3. Naučnici koji su radili u tajnoj laboratoriji „Lokacija omega” u Novom Meksiku bili su izloženi smrtonosnoj dozi radijacije jezgra plutonijumske bombe

Osam naučnika je 1946. godine zajedno sa Luisom Slotinom (koji je već radio na projektu „Menhetn” u kojem je stvorena atomska bomba) i Alanom Klinom radilo na „akciji koja bi trebalo da približi dvije polovine sfere obložene berilijumom i dovede plutonijum u kritično stanje”. Klajn i tim su izveli ovaj eksperiment 24 puta, ali je onda šrafciger koji je odvajao dvije sfere ispao i doveo do smrtonosnog izliva radijacije.

4. „Buloks” štamparska presa je svom kreatoru smrskala nogu

Vilijam Bulok je 1863. godine izumio bolju verziju štamparske prese koja je predstavljala prvu „modernu” novinsku presu. Međutim, 1867. godine noga mu je zapela u njen mehanizam, što je kasnije dovelo do gangrene. Umro je prilikom amputacije.

5. Čovjek koji je popularizovao džoging umro prilikom jutarnjeg džogiranja

Džejms Fiks je utemeljio trend džogiranja, objavio je i nekoliko knjiga posvećenih ovom vidu vježbanja.

Umro je nakon „masivnog” srčanog udara tokom jutarnjeg džogiranja.

6. Osnivač Boljševičke partije nadao se vječnom životu pomoću transfuzije krvi, ali je jedna bila kobna

Aleksandar Bogdanov je zajedno sa Vladimirom Lenjinom osnovao Boljševičku partiju, ali je iz nje izbačen 1909. godine. Nakon toga se okrenuo medicini, nauci i psihijatriji.

bogdanov

Bogdanov je 1920. godine počeo da eksperimentiše sa transfuzijama krvi da bi „postigao vječnu mladost, ili barem djelimično podmlađivanje”. Čak je uspio da ubijedi Staljina da osnuje Institut za transfuziju krvi.

Nakon 11 transfuzija, Bogdanov je izjavio da mu se vid poboljšao i da je njegovo gubljenje kose zaustavljeno. Međutim, umro je kada je uzeo krv studenta koji je imao malariju i tuberkulozu.

7. Glavni pomorski arhitekta „Titanika” bio na brodu tokom njegovog prvog, i posljednjeg, putovanja

Tomas Endrjuz je dizajnirao brod i predložio da on ima 46 brodova za spasavanje. Na kraju, svega 20 je našlo svoje mjesto na „Titaniku”, uprkos njegovom savjetu.

Posljednje sate života proveo je pomažući ljudima da pronađu pojaseve za spasavanje. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

8. Pronalazači Fordovog letećeg auta poginuli kada su se krila odvojila usred leta

leteci auto

Henri Smolinski i Hal Blejk izumili su „AVE mizar”, leteći automobil sa odvojivim krilima. Ideja je bila da automobil služi za prelijetanje kraćih distanci između lokalnih aerodroma. Poslije leta, vozač bi jednostavno mogao da skine krila i nastavi da vozi kola.

Oba pronalazača su poginula kada su se krila odvojila dok su bili u vazduhu prilikom probnog leta. Niko nije ni pokušao da napravi drugi model.

9. Otac jedrilice izgubio kontrolu nad svojim izumom i poginuo poslije pada sa visine od 15 metara

Čovjek koji je inspirisao braću Rajt – Oto Lilietal – bio je prva osoba koja je uspjela da izvede bezbjedne i ponovljene letove jedrilicom. Prije njegovog uspjeha, letenje se smatralo „snom budala i sanjara”.

Lilietal je ukupno konstruisao 18 tipova jedrilica i izveo 2.000 letova. Tokom svog posljednjeg leta izgubio je kontrolu nakon čega je krenuo da ponire. Njegove zadnje riječi su bile: „Žrtve moraju biti načinjene.”

10. Savjetnik Kin dinastije osmislio metod pogubljenja „pet bolova” i kasnije pogubljen pomoću ovog metoda

Po metodi mučenja koju je osmislio Li Si, žrtvi bi prvo bilo oderano čelo, onda odsječen nos, pa stopala, bio bi kastriran i tek onda pogubljen.

Ironično, nakon smjene vlasti, Li Si je pogubljen upravo pomoću ove metode.

11. Austrijski izumitelj je izgubio život prilikom testiranja rakete

Maks Valie je bio zainteresovan za rakete i nadao se da će jednog dana let u svemir biti moguć. On je 1927. godine osnovao Svemirsko udruženje, a godinu dana kasnije izumio je raketne automobile koji su mogli da ubrzaju do 233 kilometra na sat. I kao da mu to nije bilo dovoljno, 1929. godine je stvorio raketne sanke koje su mogle da idu brzinom od 400 kilometara na sat.

Međutim, usljed nesreće sa raketom, Valie je 1930. godine izgubio život.

12. Marija Kiri je dobila Nobelovu nagradu iz fizike i hemije, ali je kasnije umrla usljed izloženosti radijaciji

Marija Kiri je otkrila radijum i polonijum i ostvarila brojne prodore na polju radioaktivnosti (u pitanju je riječ koju je sama izmislila). Njeno istraživanje izložilo je velikoj količini radijacije, i umrla je od aplastične leukemije 1934. godine, pošto štetni efekti jonizujućeg zračenja još nisu bili poznati, a ona je veliki dio svog posla radila u šupi bez zaštitnih sredstava. Nosila je probne cijevi sa radioaktivnim izotopima u svom džepu i držala ih u fioci svog stola.

13. Leteći krojač sunovratio se sa vrha Ajfelovog tornja

Francuski krojač i izumitelj Franc Reše dizajnirao je „odjevni padobran”, a da bi testirao svoj izum, on je 1912. godine skočio sa Ajfelovog tornja. Let nije bio uspješan.

14. Lokalni kineski zvaničnik u 16. vijeku zavezao 47 raketa za stolicu i pokušao da odleti u svemir

Sudeći po kineskoj legendi, Van Hu je želio da odleti u svemir. U Kini se rakete navodno koriste od 1232. godine i imao je pristupa “pogonu”. Priča kaže da je nakon paljenja raketa uslijedila velika buka, a od Vana i njegove naprave nije bilo ni traga ni glasa.

Nije razjašnjeno da li je ova priča tačna, ali je po Vanovom imenu nazvan jedan lunarni krater.

 

 

 

press express

Napiši komentar