fbpx

Nakon pisanja u pojedinim medijima da su studenti protiv kandidature sadašnjeg rektora Univerziteta u Banjoj Luci Stanka Stanića, te da podržavaju profesora Ivana Šijakovića za mjesto novog rektora oglasili su se i studenti koji  odbacuju ove tvrdnje.

Studentski parlament bez favorita

Naime, iz Studentskog parlamenta saznajemo da oni nisu protiv kandidature Stanka Stanića za rektora Univerziteta i da trenutno nemaju favorita.
“Što se tiče špekulacija da Studentski parlament zajedno sa Unijom pokreće kampanju za podršku profesoru Ivanu Šijakoviću u njegovoj kandidaturi, moram reći da je ta informacija potpuno netačna. Studentski parlament nije kontaktiran po tom pitanju ni od strane Unije, ni od profesora Šijakovića, te izjave USRS ne moraju nužno biti izjave i Studentskog parlamenta i niko nema pravo da priča u naše ime, rekla je potpredsjednica Studentskog parlamenta Vanja Milošević.

Podrži eTrafiku

U Uniji studenata RS neodlučni

U kratkom razgovoru sa predsjednikom Unije studenata RS Nikolom Dronjkom rečeno nam je da ni ova studentska organizacija ne daje podršku niti jednom kandidatu i da nisu tačni navodi prema kojima iz Unije ne žele Stanića na mjestu rekstora. Uprkos pokušajima da razgovaramo sa predsjednikom Unije studenata i da detaljnije prokomentariše trenutna dešavanja na Univerzitetu Dronjak se oglušio na naše pozive.

S druge strane sekretar Unije studenata RS Igor Macanović, rekao je za Nezavisne novine da aktuelni rektor Stanko Stanić i njegov tim više nisu podobni, jer “šest godina, koliko su na tom mjestu, sve ide usporeno. Mišljenje Unije studenata RS je da daleko kaskamo za zemljama Evropske unije i dobijamo niske ocjene. Iz tog razloga je vrijeme za novu i svježu krv”.

Kako saznajemo od izvora bliskih Uniji studenata lako je moguće da se u ovoj studentskoj organizaciji kuju planovi kojima bi se sabotirao eventualni ostanak Stanića u rektorskoj fotelji. Smatra se da rektor Stanko Stanić ima većinu u Senatu koja mu je potrebna da ponovo bude izabran na mjesto glavnog čovjeka Univerziteta, što je osnovni motiv predstavnika studenata iz Unije da reaguju. Ovo samo pokazuje da predstavnici studenata još jednom izlaze sa različitim stavovima i sva priča oko otvorenosti i želje da se situacija pokrene na bolje pada u vodu.

Kandidati za rektora i njihova obećanja:

Stanko Stanić

U svom program rada Stanić je naveo izradu i usvajanje strategije razvoja Univerziteta do 2017. godine. On u svom programu dodaje da će se zalagati za uvođenje informacionog sistema, uspostavljanje centra za modernizaciju studijskih programa, osnivanje fonda za stipendiranje odličnih studenata. Između ostalog, on navodi da u pojedinim domenima njegovog rada biće i projekti Studentskog parlamenta, međunarodna saradnja i borba protiv korupcije. On je dodao i da treba organizovati institute Univerziteta kao posebnu organizacionu jedinicu, te predvidio stvaranje smještajnih kapaciteta u cilju preuzimanja hotela “Krajina” u Banjaluci.

Ivan Šijaković

Najvažnije prema njemu jeste renoviranje i dogradnja postojećih kapaciteta na Univerzitetu, korigovanje organizacije Univerziteta. U njegovom programu stoji i da se u narednom periodu moraju učiniti veliki napori da se Univerzitet nađe među 3 000 najboljih na svjetskoj rang listi.
On navodi da Univerzitet treba urediti kao opštenarodno dobro i da treba preuzeti dio odgovornosti u napretku RS. Takođe, Šijaković traži transparentan rad i depolitizaciju Univerziteta.

Vaso Bojanić

U svom prijedlogu rada Bojanić će se zalagati za jaču saradnju rektora i dekana u rjšavanju problema na Univerzitetu. On dalje navodi da je potrebno poboljšati kvalitet nastave, i da će ukoliko on postane rektor zalagati se za smanjenje studijskih programa i jačanje naučnoistraživačkih radova. Bojanić, između ostalog, navodi da će raditi na povećanju smještajnog kapaciteta za studente , pomoći studentima sa invaliditetom i reformi nastavnih planova.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar