fbpx

Da li izbornim sistemom omogućiti više demokratije ili stabilniju vlast s manje turbulencija, pitanje je na koje stručnjaci za Izborni zakon nemaju definitivni odgovor.

Naime, objasnili su nam da u demokratskom sistemu postoje dva moguća modela – jedan u kojem građani biraju samo stranku, a ne pojedince i gdje je vlasnik mandata stranka, i drugi u kojem građani biraju pojedince koje žele da vide u parlamentu u kojem su oni ujedno i vlasnici mandata. U prvom slučaju poslanici su prisiljeni da se povinuju stranačkoj disciplini, što ugrožava njihovu slobodu djelovanja u parlamentu, ali sa druge strane, vlasništvo mandata od strane poslanika otvara prostor za političku korupciju i izazivanje nestabilnosti vlasti.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član CIK BiH, Dario Jovanović direktor projekta “Pod lupom” za nadgledanje izbornog procesa, i Vlade Simović, politolog, kome je uža specijalnost upravo izborni sistem, naginju sistemu u kojem su poslanici vlasnici mandata, jer je demokratičniji, ali su svjesni rizika koje taj sistem donosi sa sobom.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Simović smatra da je izbor modela, ne samo političko, već i moralno pitanje.

“Moje lične vrijednosti su što je moguće više demokratije, ali kad vidimo nestabilne vlade i nestabilne skupštine, nekad mi se čini da bi trebalo da razmislimo i o modelu koji bi obezbijedio stabilniju vlast. Naša politička kultura je jednostavno takva da prosto nije dovoljno sazrela za jednu ozbiljnu participativnu demokratiju”, rekao je Simović.

On smatra da činjenica da otvorene liste funkcionišu dobro u zemljama poput Švedske, Njemačke ili Švajcarske ne znači da njihova rješenja treba “presaditi” u naš politički kontekst.

Šehić ističe da naš izborni sistem pokušava problem reprezentativnosti riješiti tako što kandidat mora osvojiti pet odsto i više glasova koje je dobila politička stranka, kako bi se ujednačio značaj političke stranke i pojedinca koji se u okviru nje kandiduje. Međutim, Šehić je uvjeren da problem nije u izbornom zakonu, već u mentalitetu i odnosu stranaka prema javnosti.

“Kod naših stranaka nema ideologije nego postoje isključivo interesne grupe pa je onda ‘normalno’ da ljudi isključivo iz ličnih interesa ulaze u te stranke. Pa onda, ako svoje interese ne mogu realizovati u svojoj partiji, mijenjaju stranke. To jeste veliki problem, ali se ti problemi, po mom mišljenju, ne bi smjeli rješavati izmjenama Izbornog zakona”, rekao je Šehić. Prema Šehićevom mišljenju, naše društvo je u dubokoj moralnoj krizi, pa nema lakih i brzih rješenja.

“Šta god vi napravili, dok ne bude bilo odgovornosti za poštivanje izborne volje građana i onda ustava i zakona, sve je uzalud, teško će se te stvari moći promijeniti”, rekao je on.

Jovanović je rekao da su u projektu “Pod lupom” prije izbora radili ankete sa strankama koje su se najvećim dijelom izjasnile da bi željele vidjeti izborni sistem po kojem bi mandat pripadao strankama, ali je dodao da je ipak evropski standard da postoje otvorene liste.

On, međutim, ističe da problem postoji u činjenici da pojedini poslanici ili izabrani funkcioneri na položaj dolaze sa izuzetno malim brojem osvojenih glasova. Problem trgovanja mandatima, kako smatra, može se riješiti isključivo institucionalno.

“Ali znamo kakvo je mišljenje javnosti koliko institucije svoj posao rade ili ne rade, koliko su one same pod političkim uticajem i koliko stvarno mogu procesuirati takve slučajeve čak i kada se otkriju”, zaključio je on.

 

nezavisne.com

Napiši komentar