fbpx

Nakon sve masovnijeg korišćenja interneta, odnosno raznih društvenih mreža i mobilnih aplikacija koje nude mogućnost besplatnih poziva i poruka, telegrami i pisma u Srpskoj postaju sve rjeđe sredstvo komunikacije!

To potvrđuju i statistike prema kojima je u protekle tri godine broj uručenih telegrama u RS pao čak za trećinu, dok su građani 2013. godine, u odnosu na 2009. godinu, razmijenili upola manje pisama!

Ništa čudno s obzirom na to da iz godine u godinu raste broj onih koji koriste internet i mobilne telefone, između ostalog i zbog besplatne komunikacije sa prijateljima, ali i službene korespondencije koja je ne tako davno uglavnom obavljana putem poštanskih usluga!

Podrži eTrafiku

Izgubili bitku

Najpopularniji način komunikacije za većinu stanovništva trenutno su elektronske poruke preko mejlova i društvenih mreža, te besplatnih mobilnih aplikacija poput Vajbera i Votsapa, protiv kojih telegrami i pisma zasigurno gube bitku!

U “Poštama Srpske” kažu za Press da je broj primljenih i uručenih telegrama u posljednje četiri godine iz godine u godinu sve manji, tako da je u Srpskoj 2011. godine uručeno 27.035, a lani tek 18.024 telegrama.

– Ukoliko posmatramo po godinama, 2011. godine imali smo najveći broj, kako primljenih, tako i uručenih telegrama. Do smanjenog interesovanja korisnika za ovu uslugu “Pošta Srpske” došlo je zbog novih tehnologija – kaže portparolka “Pošta Srpske” Željka Koljančić.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja razmijenjenih telegrama veći dio prispije iz inostranstva.

– Danas se telegrami uglavnom šalju povodom važnih događaja, kao što su rođenje, vjenčanje, smrt, ili za prenos novca telegrafskim putem. Svakako da je prije pojave mejla i mobilne telefonije telegram bio znatno više zastupljen, a korišćen je za svakodnevnu komunikaciju, naročito onda kada je zahtijevana brzina prenosa saopštenja – kaže Koljančićeva.

I sudbina pisama polako postaje sve neslavnija s obzirom na to da su ih građani Srpske, kako pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS, 2009. godine poslali 28 miliona, a pretprošle godine tek 14,3 miliona?!

Besplatna elektronska i mobilna komunikacija na put su stale čak i ekspanziji SMS poruka, čiji je broj takođe u padu jer se korisnici mobilnih telefona, kojih je u BiH preko 3,5 miliona, sve više okreću, prije svega, korišćenju Vajbera, Fejsbuka.

Primjera radi, lani je za Vaskrs preko telekom operatera u BiH poslata 12,3 miliona poruka, a ove godine tek 7,5 miliona, što je nedvosmislena potvrda da i one polako idu ka zaboravu!

Zato je, s druge strane, u Srpskoj i BiH konstantno u porastu broj građana koji koriste internet, tako da ih je 2006. godine bilo 21 odsto, 2010. skoro 37, a lani, prema posljednjem istraživanju “Galupa”, čak 50 odsto!

Penzioneri i dalje pišu

Naravno, među korisnicima interneta najmanje je penzionera, od kojih većina, kad se za to desi povod, i dalje praktikuje slanje telegrama i pisanje pisama.

Marko V, penzioner iz Banjaluke, kaže za naš list da je za internet samo čuo te da mobilni telefon koristi isključivo da bi pozivao.

– Nikada nijednu poruku nisam poslao, dok o Vajberu, Fejsbuku i sličnim djetinjarijama pojma nemam! Kad nekome hoću da nešto čestitam ili izjavim saučešće – pravac pošta i pošaljem telegram! Tako je najsigurnije i najprimjerenije. Neozbiljno mi je to raditi nekakvim porukama. Nekolicini dobrih prijatelja koji žive u drugim gradovima i državama povremeno napišem pismo ili ih pozovem putem fiksnog telefona i tako održavamo komunikaciju. Znam da taj internet ima puno prednosti, ali mu jednostavno nisam vičan – naglašava naš sagovornik.

S druge strane, većina omladine, pa čak i ljudi u zrelom dobu, nikada nije poslalo telegram, te je sasvim zaboravilo kako se pišu pisma.

 – Imam 30 godina, ali nikad nisam poslao nijedan telegram! Kad nekom želim da nešto javim ili čestitam, pozovem ga putem mobilnog, i to najčešće preko Vajber aplikacije jer je besplatna. Prije sam slao dosta SMS poruka, ali sada i za to koristim pomenutu aplikaciju. Sa prijateljima sam u kontaktu i preko Fejsbuka, tako da nema nikakve potrebe da idem u poštu i šaljem telegrame i pisma. To su u današnje vrijeme zaista prevaziđeni načini komunikacije – kaže Banjalučanin Nikola S.

FAKTI
– 44,3 odsto domaćinstava ima računar
– 47,2 odsto domaćinstava ima internet priključak
– 79,4 odsto lica svakodnevno koristi internet
– 100 odsto preduzeća koristi računar u svom poslovanju.

pressrs.ba

Napiši komentar